Mon Chéri je prvi pisateljičin roman, povedan s perspektive ženske protagonistke. Foto: Wikipedia
Mon Chéri je prvi pisateljičin roman, povedan s perspektive ženske protagonistke. Foto: Wikipedia

Nagrada, ki so jo letos podelili sedmič, je vredna 20.000 evrov. Lani je nagrado dobila Raphaela Edelbauer z romanom DAVE.

"Kako se prebijaš skozi življenje, če imaš dve levi roki, razrvano dušo in kup problemov?" Verena Rossbacher je ustvarila protagonistko, ki se že 43 let spotika skozi življenje. Foto: Amazon

Žirija je odločitev o letošnji nagrajenki sporočila v ponedeljek zvečer na Dunaju, kjer se v sredo začenja petdnevni Dunajski knjižni sejem in festival.

Med finalisti za letošnjo avstrijsko literarno nagrado so bili še Helena Adler, Anna Kim in Robert Menasse, ki so za uvrstitev na seznam prejeli vsak po 2500 evrov.

Verena Rossbacher se je rodila leta 1979 v Bludenzu v avstrijski zvezni deželi Predarlberg, danes pa živi in dela v Berlinu. Najprej je študirala filozofijo, nemški jezik in književnost ter teologijo v Zürichu v Švici, nato na Inštitutu za nemško književnost v Leipzigu. Njen prvenec, roman Verlangen nach Drachen, je izšel leta 2009. Sledila sta Schwätzen und Schlachten leta 2014 in Ich war Diener im Hause Hobbs štiri leta pozneje. Letos septembra je prejela tudi literarno nagrado nemškega mesta Überlingen ob Bodenskem jezeru.

"Roman Mon Cheri und unsere demolierte Seelen pripoveduje zgodbo o odpuščanju na groteskni način. Navihane ženske, kot smo se naučili pri Vereni Rossbacher, so preprosto neustavljive. S svojo junakinjo Charly Benz ni ustvarila le lika, ki ga ne boste nikoli pozabili. Skoraj neverjetno je razvila tudi njeno osebnost," je v utemeljitvi nagrade zapisala žirija.

Avstrijsko literarno nagrado podeljujejo avstrijsko ministrstvo za umetnost, kulturo, javno upravo in šport, Osrednje združenje avstrijskega knjigotrštva in Dunajska delavska zbornica. Letošnjo žirijo so sestavljali knjigarnar Bernhard Bastien, literarni raziskovalec Günther Stocker, novinarki Edith-Ulla Gasser in Katharina Teutsch ter novinar Stefan Gmünder.

Slavnostno podelitev nagrad sta tako kot prejšnja leta vodila avstrijska igralca Dorothee Hartinger in Philipp Hauss. V preteklih letih so avstrijsko literarno nagrado prejeli Friederike Mayröcker leta 2016, Eva Menasse leta 2017, Daniel Wisser leta 2018, Norbert Gstrein leta 2019, Xaver Bayer leta 2020 in lani Raphaela Edelbauer.