Vodilo pesniške zbirke je bilo, predstaviti generala in pesnika v eni osebi. Foto: Založba Buča
Vodilo pesniške zbirke je bilo, predstaviti generala in pesnika v eni osebi. Foto: Založba Buča

Rudolf Maister – Vojanov se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku, umrl pa 26. julija 1934 na Uncu. Kot general v bojih za severno mejo je ubranil ozemeljsko celovitost slovenskega narodnega ozemlja, zato je v slovensko zavest zasidran kot iskren domoljub, ki je slovensko besedo ne le vojaško ubranil, pač pa jo ohranjal tudi s svojo poezijo. Ni bil le vojak, pač pa tudi pesnik, so zapisali v kamniški knjižnici.

V okviru Občine Kamnik je v počastitev spomina na Rudolfa Maistra strokovna komisija za dogodke in prireditve načrtovala in pripravila niz slovesnosti in dogodkov. V komisiji je tudi vzniknila ideja o novi izdaji generalovih pesmi. Prva predstavitev knjige bo v petek tako v Kamniku, v sklopu festivala Kamfest.

Zelena za domovino, roza za upanje
Knjiga je opremljena z ilustracijami Eve Mlinar, ki jih povezujejo tri barve – zelena, rdeča in roza. Gre za barve tradicionalnega slovenskega šopka: nagelj, rožmarin in roženkravt, ki simbolizirajo naravo in domovino (zelena), kri in vojno (rdeča) ter ljubezen in upanje (roza).

Pesmi so na novo razvrščene po slovenskih pokrajinah, takšen izbor poudarja Maistrovo ljubezen do domovine, menijo snovalci nove knjige. Druga posebnost so mladostne, inovativne in povedne ilustracije Eve Mlinar, tretja pa spremna beseda Urške Perenič, ki pesnika in generala uvršča med stebre slovenske moderne in mu daje novo pesniško vrednost.

Literarna vrednost Maistrove poezije
Zapisala je: "Liričnost razpoloženja, na ljudskost v slogu in občutenju naslonjena pesniška govorica, ki prehaja v intimistično izpoved, ter prepoznavna in ustvarjalno preoblikovana narodna simbolika so značilnosti, ki so izražene tudi pri Maistru kot besednem umetniku. Zato brez prevelikega pretiravanja lahko rečemo, da imamo pred seboj nadarjeno pesniško osebnost, ki se ni preprosto utapljala v epigonstvu, ampak je hodila v korak s časom."

"Prva svetovna morija in vojaško delovanje sta brez dvomov globoko zarezala v življenje in delo črnovojnika, generala in navdušenega vojaka," v spremni besedi h knjigi zapiše Urška Perenič. "Vendar je prav tako res, da sta bili njegovo pesniško gledanje in upanje mnogokrat daleč od moreče stvarnosti." Foto: Založba Buča

Simbolična tridesetica
Naslov Maistrovih trideset v kamniški knjižnici pojasnjujejo takole: v zbirki je 30 pesmi, Maister je bil star 30 let, ko je izdal zbirko Poezije, in ker se ga spominjamo petkrat 30 let po njegovem rojstvu in trikrat 30 let po njegovi smrti.

Knjiga je izšla s pomočjo in podporo Občine Kamnik in Zveze društev general Maister ter kamniškega Društva general Maister.

Na petkovi predstavitvi na vrtu Rojstne hiše Rudolfa Maistra bodo sodelovale članice uredniškega odbora v sestavi direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, vodja Rojstne hiše Rudolfa Maistra v okviru Medobčinskega muzeja Kamnik Alenka Juvan ter literarna zgodovinarka in teoretičark Perenič. Pogovor bo vodil Vladimir Motnikar, uglasbene pesmi Rudolfa Maistra pa bo zapela Katja Skalar ob spremljavi Simona Skalarja.