Na letošnjem festivalu, ki poteka med 9. in 13. oktobrom, bodo gostili tri mednarodno priznane avtorice – Nino Bunjevac, Anno Haifisch in Noemie Marsily, v goste prihajata tudi Gregory Panaccione in Wilfrid Lupano.

Letošnja Tinta ob zaključku mednarodnega projekta WOMCOM: Ženska moč v stripu gosti dvodnevno stripovsko konferenco. Foto: Festival Tinta
Letošnja Tinta ob zaključku mednarodnega projekta WOMCOM: Ženska moč v stripu gosti dvodnevno stripovsko konferenco. Foto: Festival Tinta

Po besedah vodje festivala Tanje Skale Tinta postaja pomembna referenca na mednarodnem stripovskem zemljevidu, o čemer pričajo tako imena sodelujočih avtorjev kot tudi nov stripovski rezidenčni program, ki ga izvajata Unescovi mesti literature Ljubljana in Angouleme v Franciji skupaj s Francoskim inštitutom v Sloveniji, pa tudi evropski projekt WOMCOM: Ženska moč v stripu.

Projekt WOMCOM, ki se končuje, odpira razmislek tako o reprezentaciji žensk v stripu kot tudi o položaju stripovskih avtoric. Osredotoča se na področje Balkana, namen projekta pa je spodbuditi stripovske avtorice k ustvarjanju in spodbujati povezave tako med ustvarjalci kot tudi stripovskimi scenami, ki so sicer precej izolirane.

V Kinu Šiška si bo mogoče ogledati mednarodno skupinsko razstavo stvaritev več kot 30 umetnic iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Grčije in Madžarske, ki je nastala v sklopu stripovskih rezidenc WOMCOM. Festival bo 11. in 12. oktobra gostil konferenco, na kateri bodo med drugim govorili o sedanjih in prihodnjih perspektivah stripovske produkcije.

Med gostjami festivala je tudi Nina Bunjevac, ki velja za eno najvidnejših ustvarjalk sodobnega avtorskega stripa. Foto: Festival Tinta
Med gostjami festivala je tudi Nina Bunjevac, ki velja za eno najvidnejših ustvarjalk sodobnega avtorskega stripa. Foto: Festival Tinta

Kanadska gostja srbskih korenin Nina Bunjevac je pozornost vzbudila s stripovskim prvencem Mrzla kot led (Heartless), v svetovni stripovski kanon pa se je vpisala z izdajama Očetnjava, ki je leta 2015 izšla v slovenskem prevodu pri Modrijanu, in Bezimena.

Anna Haifisch, ki velja za eno najprepoznavnejših sodobnih nemških stripark, je zaslovela s serijo kratkih stripov Umetnik (The Artist), v slovenskem prevodu je pri Stripburgerju izšel njen prvenec Klinika Von Spatz. V Ljubljani se bo predstavila z razstavo v Galeriji Alkatraz.

Belgijska ilustratorka, striparka in animatorka Noemie Marsily je v sodelovanju s pisateljico Isabello Cieli ustvarila strip za otroke Mohi (Memet), ki je pred kratkim izšel v slovenskem prevodu pri Mladinski knjigi. Njena dela bodo na ogled na razstavi v Centru ilustracije.

Iz Francije prihajata v goste stripovski scenarist Wilfrid Lupano in risar Gregory Panaccione, ki se bo predstavil na razstavi v Galeriji Equrna. Na razstavi v DobriVagi pa se bo mogoče seznaniti z madžarskim zinovskim festivalom Ukmukfukk.

V sklopu novega mednarodnega rezidenčnega programa, ki povezuje Ljubljano in Angouleme, bo v tem mesecu v Ljubljani ustvarjal francoski stripar mlajše generacije Andre Derainne, ki se bo predstavil tudi na festivalu, prihodnje leto na začetku leta pa bo izbrani slovenski stripar ustvarjal na rezidenci v Angoulemu.

Tinta poleg razstav prinaša pogovore, predavanja in mojstrske tečaje gostujočih umetnic in umetnikov, delavnice in pripovedovalske dogodke za otroke. Sklenila se bo s tradicionalnim stripovskim sejmom v Kinu Šiška in podelitvijo nagrad zlatirepec za najboljše domače stripe. Letos bodo prvič podelili tudi mednarodno nagrado Sophie Castille za najboljše stripovske prevode v slovenščino.

Festival Tinta organizirajo CUK Kino Šiška, Stripburger/Forum Ljubljana in zavod Stripolis.