Stripburgerjeva jubilejna stripovska antologija Dirty Thirty. Foto: Stripburger
Stripburgerjeva jubilejna stripovska antologija Dirty Thirty. Foto: Stripburger

Praški festival stripa Frame je namenjen predstavitvi vrhunskih dosežkov na področju sodobnega stripa, ilustracije in neodvisnega založništva. Stripburger se predstavlja z razstavo, posvečeno jubilejni stripovski antologiji Dirty Thirty: Trideset let na sceni, ki prinaša izbor stripov prvih treh desetletij revijalne produkcije, so sporočili s Stripburgerja.

V Pragi so tako na ogled stripovski originali šesterice domačih avtorjev (Kaja Avberšek, Matej Kocjan - Koco, Tanja Komadina, Martin Ramoveš, Gašper Rus in Andrej Štular), ki pod okriljem Stripburgerja redno objavljajo svoja dela. Razstavljene so tudi sito- in risotiskane grafike ter druge plakatne stvaritve, ki so jih za različne Stripburgerjeve projekte ustvarili ustvarjalci z domače in mednarodne neodvisne stripovske scene. Stripburgerjeve barve v Pragi poleg Rusa zastopata še članici uredništva Katja Štesl in Tanja Skale.

Zajetna antologija Dirty Thirty na več kot 300 straneh predstavlja najboljše iz 30-letne zgodovine Stripburgerja.


Festival Frame je umeščen v praško gledališče in prostor za sodobno uprizoritveno umetnost X10, kjer se poleg predavanj domačih in mednarodnih gostov odvijajo tudi razprave, razstave in delavnice. Na sejmišču se predstavlja več kot 50 razstavljavcev, avtorjev, kolektivov in založnikov z vsega sveta.

Na dvodnevnem festivalu Frame v Pragi je na ogled in na prodaj izbor Stripburgerjevih najnovejših revijalnih in knjižnih izdaj. Foto: Festival Frame
Na dvodnevnem festivalu Frame v Pragi je na ogled in na prodaj izbor Stripburgerjevih najnovejših revijalnih in knjižnih izdaj. Foto: Festival Frame

V okviru festivala je v sodelovanju s Češkim literarnim centrom organizirano tudi mreženje ter strokovni program za evropske stripovske založnike in festivale, ki se ga tokrat udeležujejo tudi predstavniki belgijske založbe Bries, španske La Cupula in angleške založbe Jonathan Cape, latvijske revije kuš! ter med drugim predstavniki mednarodnih stripovskih festivalov, kot so britanski The Lakes International Comic Art Festival, poljski Krakow Comic Book Festival in norveški Bergen T&T Festival.

Sobotni festivalski program med drugim prinaša tudi predavanje o zgodovini Stripburgerja in predstavitev ljubljanskega festivala stripa Tinta.