Stripburger se bo v sklopu festivala Sabrs z razstavo predstavil v riški galeriji Kalnciema Kvartala. Foto: Stripburger/na Instagramu
Stripburger se bo v sklopu festivala Sabrs z razstavo predstavil v riški galeriji Kalnciema Kvartala. Foto: Stripburger/na Instagramu

Zin je okrajšava besede fanzin, ki prihaja iz skovanke dveh angleških besed: fan in magazine. Zini so knjižice, ki izidejo v majhnih nakladah in z nizkimi produkcijskimi stroški. Običajno so to samozaložniške "naredi sam" izdaje.

Stripburger se bo v sklopu festivala Sabrs predstavil v riški galeriji Kalnciema Kvartala z razstavo, posvečeno najnovejši mednarodni stripovski antologiji z naslovom Dirty Thirty: Trideset let na sceni. Odprtje razstave bo popestrilo še predavanje o zgodovini Stripburgerja, ki je prvič izšel leta 1992.

Člani uredniške ekipe Stripburgerja, Katja Štesl, David Krančan in Tanja Skale, se bodo udeležili tudi sejma zinovske in neodvisne založniške scene, kjer bo premierno predstavljena nova številka Stripburgerja #81.

Ustvarjalci Stripburgerja so v tokratni številki revije še posebej ponosni na prispevke številnih novih mladih striparjev. Prav tako sta v zadnji številki objavljena dva intervjuja, z britanskim stripovskim zgodovinarjem in velikim poznavalcem globalne scene Paulom Gravettom ter slovenskim striparjem in ilustratorjem Gašperjem Krajncem. Nova številke priloge Čitanka pa prinaša "poživljajoč odmerek razmislekov in recenzij".

Naslovnica zadnje številka Stripburgerja je delo Lukasa Weidingerja, ki se v uvodniku sprašuje, ali so tudi stripovske zgodbe "tako kot golaž – vedno boljše, čim večkrat jih pogrejemo".

Član uredniške ekipe Stripburgerja Krančan bo poleg tega kot gostujoči umetnik vse do konca julija ustvarjal v sklopu stripovske rezidence, ki jo v Rigi organizira in gosti revija kuš!.