Mišek Bami kot igrača. Foto: spletna stran avtorice
Mišek Bami kot igrača. Foto: spletna stran avtorice

Danes piše in sestavlja zgodbe za najmlajše. Izdeluje didaktične igrače in skozi lutkovne predstave otrokom riše pravljični svet. Za svoje delo in trud je v zadnjem času prejela vrsto priznanj Gospodarske zbornice Slovenije.

Natašo Frank obiščem pri njej doma, v Ilirski Bistrici. Nasmejano in z veseljem pokaže svojega pravljičnega junaka – Miška Bamija. Na svet je pokukal v času, ko se je odločila, da bo sledila svojim sanjam. In ker je po poklicu vzgojiteljica, so bili otroci ustvarjalni navdih. Tako je najprej nastala poučna hiška na platnu, ki jo je sama sešila, in na njej ustvarila pisan svet, ki ga otroci počasi odkrivajo. Skozi pravljice se jim je nato pridružil še Mišek Bami.

"Tokrat sem izhajala iz potreb otrok, kajti najmanjši otroci najbolj potrebujejo oz. preko česa bi jim najlepše – tako sem si pač zamislila – tri osnovne barve. Modro, rdečo in rumeno," pove ustvarjalka. Ime glavnega pravljičnega junaka je besedna igra.

"Začela sem malo razmišljati, ali bi bila lahko to zahvala oz. zapuščina mojima otrokoma, in tako sem se poigrala z njunima imenoma. Hči je Barbara, sin je Miha. in tako je nastal Bami. Barbara, Miha."

Nastala je tudi didaktična igrača Mišek Bami. Foto: spletna stran avtorice
Nastala je tudi didaktična igrača Mišek Bami. Foto: spletna stran avtorice

Mišek Bami ni zaživel le v lutkovni predstavi in skozi didaktične igrače, ampak tudi v vrtcih, kjer vzgojiteljice otrokom pripravijo lov za miškom Bamijem. "Ena od vzgojiteljic je odpeljala otroke na njivo ven in so iskali miška Bamija. Kopali so luknjice z lopatkami. Ta mišek Bami se lahko raztegne, in če imaš domišljijo, ga lahko uporabiš čisto povsod." Oživel je v slikanici, reden gost je tudi na pravljični obleki – in prav za to izvirno zamisel je gospa Frank dobila nagrado Gospodarske zbornice Slovenije.

"Res sem izredno ponosna, čeprav nekateri niso verjeli v mojo zgodbo. Premajhna sem, da bi šla vzporedno z velikimi gospodarstveniki, ampak hkrati pa sem ponosna, ker sem že toliko let dobitnica priznanj pri Gospodarski zbornici, čeprav nisem iz gospodarstva," še pravi.

In kot pravi – do cilja je prišla z majhnimi koraki – tako kot mišek Bami. Tu pa se zgodba ne konča – načrtov je veliko, pove gospa Frank. Pri novih dogodivščinah in uspehih se mišku kmalu pridruži še prijateljica Frfra.