Foto: emka.si
Foto: emka.si

Prve tri je predstavil urednik Andrej Blatnik, Lenka pa urednik Aljoša Harlamov.

Tudi psičku posvečen sonet
Sanjska knjiga po Blatnikovih besedah predstavlja knjigo dobre poezije, čeprav se obenem zaveda, da se bo kakšen strokovnjak "obregnil" ob besedo poezija, saj je vmes tudi nekaj proznih del.

Foto: emka.si
Foto: emka.si

Zupan je delo označil za hibrid, ki prehaja od humorno-kritičnega proznega dela, ki ga je namenil predsedniku države, do soneta, posvečenega svojemu psičku. Blatnik je dodal, da Zupan s svojim pisanjem dokazuje, da je mogoče na literaren in humoren način ubesediti tako družbeno kritiko kot odo domači živali.

Poezija, čuvaj sanj in sna
Poezijo prinaša tudi Möderndorferjeva knjiga Čuvaj sna. Blatnik je povedal, da je z izbiro kar dveh pesniških zbirk v tako kratkem času presenetil še samega sebe. Möderndorfer po urednikovih besedah v vseh delih in žanrih reflektira stvarnost, v kateri živimo, ter v vsa dela vnaša tudi vprašanje ljubezni in človeške bližine.

Foto: emka.si
Foto: emka.si

Avtor je pojasnil, da se je za naslov, ki uredniku sprva ni bil najbolj všeč, češ da naj bi bil pregrob, odločil zato, ker se mu zdi, da je v današnjem času treba čuvati svoje sanje. Danes nekaj štejejo uspešnost, denar in moč, zato je naloga poezije, da je čuvaj sanj in sna, je pojasnil. Sicer so pesmi v tokratni zbirki po avtorjevih besedah malo bolj baladne, kot so bile v prejšnjih.

Foto: emka.si
Foto: emka.si

Zgodbe, ki pretresajo s humorjem in grozo
Lenardič se na knjižno prizorišče vrača po skoraj četrt stoletja dolgem molku, je povedal Blatnik, ki je pisatelja označil za duhovitega avtorja, ki zna z jezikovno spretnostjo pričarati zgodbe, ki bralca pretresejo včasih s humorjem, včasih pa celo z grozo. Avtor je bil pri predstavitvi knjige skop z besedami. Razkril je le, da že naslov pove, da je iz požiralnika težko ven zbezati kakšno zgodbo.

Spolnost od teles do transcendence
Knjiga Psihoporn je zbirka kratkih zgodb, 16 malo daljših in 42 zelo kratkih, ki brez izjeme potekajo v dialogih. Skoznje se avtor ukvarja s spolnostjo, od njene čiste telesne plati do duhovne plati, ki seže vse od transcendence. Na predstavitvi je bilo mogoče izvedeti, da je eno od avtorjevih zanimanj to, kaj se skriva onkraj telesnosti.