Knjiga z jajčki je nastala kot plod avtoričine ljubezni do vsega slastnega, so zapisali pri Stripburgerju. Foto: Stripburger
Knjiga z jajčki je nastala kot plod avtoričine ljubezni do vsega slastnega, so zapisali pri Stripburgerju. Foto: Stripburger
Knjiga med drugim prinaša recepte za omlete, za možgane z jajci in druge jajčne jedi. Foto: Stripburger
Knjiga med drugim prinaša recepte za omlete, za možgane z jajci in druge jajčne jedi. Foto: Stripburger

"Jajčka so si podobna kot jajce jajcu, a hkrati tako različna - vsako ima svoj značaj, svojo osebnost, predvsem pa veliko znanja, o čem drugem kot o ... jajčkih", piše na spleti strani Stripburgerja.

Glavni junaki stripa, ki nikakor ni le kuharska knjiga, čeprav je v njem zbranih veliko receptov, na hudomušen način pripovedujejo zgodbe in mite ter različne zanimivosti iz sveta jajčk ter nas zabavajo s svojimi dogodivščinami – od potepov v zgodovino do debat o sodobni umetnosti.

Seveda pa ne manjka tudi spraševanj o tem, kaj je bilo prej, kura ali jajce, modrovanj o kozmičnih principih ter ostalih skrivnostih življenja in večnosti. "Kaja Avberšek je vso to zmes fino razžvrkljala in začinila, nato pa vse skupaj hrustljavo zapekla še z barvito risbo, navihanimi domislicami ter fino sočnim humorjem," so zapisali pri Stripburgerju.

Kaja Avberšek (1983) je vizualna umetnica, ki svoje delo rada začini s hudomušnostjo. Izpod njenih rok se porajajo številne ilustracije in likovne podobe, rada riše po zidovih, piše kolumne in druge zapise ter ustvarja stripe.

Med njenimi samostojnimi stripovskimi izdajami velja omeniti Letečo lesico, ki je nastala po rezijanski pripovedki, priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu Pojoči grad, mini priročnik za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu Igrišče in stripovski album Mile ♥ disko, kjer je predstavila dogodivščine pobalinskega mini moža Mileta, ki v trebuhu svoje mame počne vse mogoče vragolije in prireja divje zabave.

Avtorica je že leta 2018 v intervjuju povedala, da je ljubezen njena najvišja moralna vrednota. "In ljubezen gre tudi skozi želodec, saj vsi poznamo ta tisočkrat prežvečeni rek. Zanima me hrana kot taka, zanima me hranjenje; oboje kot medij umetniškega ustvarjanja."