To je že drugi razpis za ravnatelja NUK-a v tem letu. Letos se zaključuje mandat trenutnemu ravnatelju Viljemu Lebanu.

Mandat ravnatelja NUK-a traja pet let. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mandat ravnatelja NUK-a traja pet let. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je razvidno iz objave v uradnem listu, bo na razpisano delovno mesto imenovan kandidat, ki ima poleg splošnih pogojev najmanj univerzitetno izobrazbo in najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, od tega najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju javnega zavoda oziroma službe z enako ali podobno dejavnostjo. Zahtevano je tudi aktivno znanje slovenskega jezika in višja raven znanja najmanj enega svetovnega jezika ter vodstvene in organizacijske sposobnosti. Kandidat mora k prijavi z življenjepisom poleg zahtevanih izjav priložiti načrt vodenja dela in poslovanja knjižnice.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo izbranega kandidata, po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta javnega zavoda, imenovala za ravnatelja javnega zavoda za obdobje petih let. Izbrani kandidat bo sklenil pogodbo o zaposlitvi za določen čas s predsednikom sveta javnega zavoda Narodna in univerzitetna knjižnica.

Od leta 2019 je ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Viljem Leban. Foto: BoBo/Borut Živulović
Od leta 2019 je ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Viljem Leban. Foto: BoBo/Borut Živulović

Viljem Leban je ravnatelj NUK-a od leta 2019, pred njim sta bili od leta 2014 na čelu slovenske nacionalne knjižnice Martina Rozman Salobir, od leta 2009 pa Mateja Komel Snoj. Ta je na tem mestu zamenjala dolgoletnega ravnatelja NUK-a Lenarta Šetinca.

Poltretje stoletje dolga zgodovina hranjenja misli
NUK je slovenska nacionalna knjižnica, katere temeljno poslanstvo je zbiranje in varovanje ter zagotavljanje uporabe nacionalne zbirke knjižničnega gradiva, strokovna podpora knjižnicam pri izvajanju javne službe in nacionalnemu bibliografskemu sistemu ter vključevanje v mednarodne knjižnične povezave.

Sorodna novica 250 let NUK-a: kaj pravzaprav praznujemo?

Knjižnica v skladu z zakonom o knjižničarstvu na podlagi posebne pogodbe med knjižnico in Univerzo v Ljubljani, v soglasju z ustanoviteljem, opravlja tudi funkcijo univerzitetne knjižnice Univerze v Ljubljani. Knjižnica na podlagi predpisov o varstvu kulturne dediščine skrbi za Plečnikovo in drugo dediščino, ki jo ima v uporabi ali jo poseduje, ter opravlja ustrezno arhivsko dejavnost.

Začetki knjižnice so povezani z odlokom cesarice Marije Terezije iz leta 1774, s katerim je 637 knjig, ki so bile rešene ob požaru razpuščenega jezuitskega kolegija v Ljubljani, namenila za splošno uporabo knjižnici, ustanovljeni pri ljubljanskem liceju.

Letos tako NUK zaznamuje 250-letnico, ki jo med drugim proslavljajo z razstavo Hranimo misli - že 250 let.