Soren Kierkegaard se je 5. maja 1813 rodil v Köbenhavnu, kjer je pozneje tudi študiral teologijo in filozofijo, umrl pa 11. novembra leta 1855. Foto: AP
Soren Kierkegaard se je 5. maja 1813 rodil v Köbenhavnu, kjer je pozneje tudi študiral teologijo in filozofijo, umrl pa 11. novembra leta 1855. Foto: AP

Letos poteka pod naslovom Tesnoba in dejanje v luči eksistencialne antropologije: družbena kritika sodobnosti.

Svit rešitev, dilem in razprav
"S svojo perečo sodobnostjo in odpiranjem prostora raznolikim filozofskim strujam v slovenski prostor vnaša trenutek preseganja problematike pomanjkanja človečnosti ter svit rešitev, dilem in razprav kot tistih najpomembnejših, ki nudijo mesto širjenju ter krepitvi teoretskega diskurza,"
so zapisali organizatorji.

Program je danes uvedel zajtrk s filozofijo v družbi Jakuba Mareka. Na delavnici in konferenci se bodo predstavili številni ugledni predavatelji iz Slovenije in tujine, nastope gostov, ki se zaradi zdravstvene krize ne bodo mogli fizično udeležiti konference, pa bodo prenašali prek aplikacije Zoom.

Poezija-podoba-glas
Današnji uvodni dan poteka v prostorih KUD Apokalipsa na naslovu Ulica Lili Novy 25. Naslednji zajtrk s filozofijo bo v ponedeljek v družbi nemškega gosta Thomasa Diesnerja. Dopoldne bo potekala še delavnica z Igorjem Krajncem o strukturi in ciljih, filozofskemu popoldnevu pa bo sledil večerni dogodek z naslovom Poezija-podoba-glas.

V torek in sredo se dogajanje seli v Cankarjev dom, kjer se bo opoldan začela mednarodna filozofska konferenca, v sklopu katere bo v torek potekala še t. i. konferenca v konferenci, posvečena Mahatmi Gandhiju. Na njej se bodo predstavili domači in indijski poznavalci življenja in dela slovitega misleca, vizionarja in politika, še piše v sporočilu za javnost.