Foto: EPA
Foto: EPA

Le tega od leta 1943 hranijo v Morgan Library & Museumu v New Yorku, zdaj pa bo prvič na ogled tudi v Franciji.

Razstava, med drugim so na ogled akvareli, fotografije, pesmi, skice in risbi, bo na ogled do 26. junija v Muzeju dekorativnih umetnosti (Musee des Art Decoratifs de Paris) na ulici Rivoli v Parizu.

Saint-Exupery, ki je napisal tudi več knjig o svojih letalskih pustolovščinah, je bil pred drugo svetovno vojno uspešen komercialni pilot, nato pa se je ob izbruhu vojne pridružil francoskim letalskim silam. Kot pilot izvidniškega letala je deloval do premirja med Nemčijo in Francijo leta 1940. Med letoma 1941 in 1943 je Saint-Exupéry živel v Severni Ameriki, prav v vasi Asharoken na Long Islandu je napisal Malega princa.

V noveli Mali princ spremljamo dve zgodbi, eno pripoveduje devetletni princ s tujega planeta, drugo pa pilot letala, strmoglavljenega v Sahari. Tam se spoznata in postaneta prijatelja. V nizu zgodb princ letalcu pripoveduje o svojem življenju na malem asteroidu B612, velikem kot hiša.

Malega princa so v skoraj 80 letih prodali v več kot 140 milijonih izvodov in velja za najbolje prodajano knjigo v francoskem izvirniku vseh časov. Prevedli so jo v več kot 180 svetovnih jezikov, tudi v slovenščino (za prevod je poskrbel Ivan Minatti). Njen uspeh gotovo delno izvira tudi iz eteričnih risb, ki jih je ustvaril Saint-Exupery sam in na preprost način razlagajo kompleksnejše filozofske misli.