Političnim lažem nasprotuje tudi britanski pisatelj Hanif Kureishi. Foto: EPA
Političnim lažem nasprotuje tudi britanski pisatelj Hanif Kureishi. Foto: EPA
Harold Pinter
Nobelovec izkoristi vsako priložnost, da udriha po ameriški politiki. Foto: EPA

Pobudo za dan politične laži je dal berlinski sklad Petra Weissa. Po vsem svetu bodo različne prireditve, s katerimi želijo pisatelji bralce ponovno spomniti, da se je treba zavedati vsebine in oblike politične komunikacije. Poleg tega je treba kritizirati politično laž ne glede na to, kje se pojavi - v karikaturah, znanosti ali umetnosti.

Kaj je o Iraku slišal Eliott Weinberger?
Ob prvem dnevu politične laži bodo po svetu brali besedilo Kaj sem slišal o Iraku, v katerem je ameriški pisatelj Eliott Weinberger zbral izjave politikov o vojni v Iraku. Izjave, med katerimi je značilna, kako so "iz birokratskih razlogov celo zadevo (opravičilo za napad na Irak) pripravile ZDA", kot je dejal ameriški obrambni minister Paul Wolfovitz, so prispevali Američani in njihovi zavezniki v Iraku.

Znani avtogrami pod pozivom
Poziv pisateljev so podpisali številni priznani književniki, med njimi znani nasprotnik ameriške politike - zadnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Harold Pinter, njegova sonarodnjaka Hanif Kureishi in Doris Lessing, Orhan Pamuk iz Turčije, David Albahari iz Srbije, Ulla Hahn, Elke Heidenreich, Peter Zadek, Peter Schneider in Christoph Hein iz Nemčije, Amitav Ghosh iz Indije, Siri Hustvedt, Paul Auster, Simon Levy in Eliot Weinberger iz ZDA, Inge Feltrinelli in Claudio Magris iz Italije ter PEN-a iz Nemčije in Bosne in Hercegovine.