Foto:
Foto:
Harrison Ford
Cusslerjev junak Dirk Pitt naj bi bil podoben pustolovec kot Indiana Jones, ki ga je odigral Harrison Ford. Foto: EPA

Sahara, v kateri sta leta 2005 v glavnih vlogah zaigrala Matthew McConaughey in Penelope Cruz, je bila pravi finančni polom, hollywoodski studio, ki je film posnel, pa je "zgodbi iztrgal srce in dušo", trdi Cussler, ki je na sodišču pričal glede kršitve pogodbe studia Crusader Entertainment LLC.

Scenarij so popolnoma spremenenili
"Uničili so film," dodaja Američan. Clive Cussler je tožbo vložil že leta 2004, eno leto, preden je režiser Breck Eisner začel snemati Saharo. Vztraja, da so filmski ustvarjalci kršili pogodbo, ker so "radikalno spreminjali scenarij brez njegovega dovoljenja". Na sodišču je povedal, da so vodje studia Crusader najprej na vse pretege hvalili scenarij, ki jim ga je predložil leta 2001. Stvari so se hitro spremenile, ko so se odločili, da bo scenarij na novo napisal Joh Friedman. "Prebral sem ga le do 35. strani. Grozen je," je razložil 75-letni pisatelj. Za film Sahara so porabili 145 milijonov dolarjev, zaslužil pa je le dobrih 121 milijonov.

Koktajl Indyja, Bonda in Macgyverja
Pustolovski roman Sahara, ki je izšel leta 1992, je že enajsta Cusslerjeva knjiga, v kateri je glavni junak Dirk Pitt. Pitt je pustolovec, ki ga opisujejo kot zelenooko "mešanico" Indiane Jonesa, MacGyverja in Jamesa Bonda. Prvi roman o pomorskem inženirju in vladnem agentu Dirku Pittu je izšel leta 1973. Cussler v knjigah iz serije o Pittu velikokrat zasuka zgodovinske dogodke in se sprašuje: "Kaj bi bilo, če ...?" Med drugim je v romanih že razmišljal, kaj bi se zgodilo, če bi Atlantida v resnici obstajala, in kaj bi se zgodilo, če Abrahama Lincolna ne bi ubili, ampak ugrabili.