Cory Doctorow je pisec kratkih zgodb, predvsem pa spletni aktivist. Foto: Craphound.com
Cory Doctorow je pisec kratkih zgodb, predvsem pa spletni aktivist. Foto: Craphound.com
Spletni dnevnik Belle de jour je podiral rekorde branosti.
Belle de jour je psevdonim (bojda) resnične londonske prostitutke, ki se giblje v višjih krogih.

Spletni aktivist Cory Doctorow je ena glavnih gonilnih sil, ki so botrovale ustanovitvi nove literarne nagrade blooker. Ideja za nagrado, ki jo bodo prvič podelili 6. aprila prihodnjega leta, se je porodila kot posledica vse večje priljubljenosti “blogov”, spletnih dnevnikov bolj ali manj znanih osebnosti; pri nas jih nekateri prevajajo kot “žnevnik” ali, morda malo težje izgovorljivo, kot “bnevnik”.

Ko bralci postanejo soustvarjalci
Nekateri literarni kritiki so prepričani, da blogi prispevajo k nastanku nove, malce drugačne pisateljske (est)etike. Osnutki in zapiski, ki so včasih zoreli na straneh dnevnikov in v glavah piscev, so dandanes že v neizpiljeni obliki postavljeni na ogled in v presojo kar najširši plasti bralcev. Njihovi odzivi in komentarji tako pogosto pomagajo soustvarjati končno podobo knjige.

Spletna založba Lulu je nagrado poimenovala po sebi, a so jo mediji kaj hitro preimenovali v blookerja – podobnost z imenom najprestižnejše knjižne nagrade je seveda namerna. Za nagrado lulu se bodo lahko potegovale le “resnične” knjige, ki pa so prvotno nastale kot spletni blogi.

Brez filtra: Pogled v tuje življenje
Na prvi pogled se zdi žanr ozko zamejen, a že zdaj bi bilo mogoče našteti okrog sto knjig, ki ustrezajo zgoraj opisanemu merilu. V ožji izbor, ki ga bodo razglasili marca 2006, se bo skoraj gotovo uvrstil dnevnik Belle de jour, žgečkljivi prvoosebni opis dogodivščin anonimne londonske prostitutke. Njeni zapisi so se začeli pojavljati na spletu, a so si kmalu pridobili toliko bralcev, da so nedavno izšli v tradicionalni obliki: med dvema platnicama. Med opaznejšimi sta še Salam Pax, pripoved o vojni v Iraku skozi oči tujca na vojnem območju, ter Just A Geek (Samo piflar) Wila Wheatona.

Žanr 21. stoletja?
Blooke bodo sodniki za začetek delili v tri kategorije: leposlovne, humoristične in neleposlovne, prva nagrada pa bo znašala 2.000 angleških funtov. Bob Young, glavni urednik založbe Lulu, je prepričan, da je blook (bomo besedo poslovenili v žnjigo?) “naslednja velika stvar” v založništvu.