Naslovnica dela Sabine Dardenne. Foto: RTV SLO
Naslovnica dela Sabine Dardenne. Foto: RTV SLO
Ženska z misijo ... Foto: RTV SLO
Marc Dutroux Foto: EPA

Poletne novosti so dela Paula Austerja (Orakeljska noč), Helen Fielding (Prebujna domišljija Olivie Joules), Joanne Harris (Pet četrtin pomaranče) in Hong Ying (K: Umetnost ljubezni). Knjige ljubiteljem literature prinašajo tudi dela enega najboljših sodobnih ameriških pisateljev in avtorice priljubljene Bridget Jones.

Orakeljska noč
Romani Paula Austerja se oblikovno zgledujejo po detektivkah, obenem pa presegajo klasične okvirje tega žanra. Delo Orakeljska noč pripoveduje o pisatelju Sydneyju Orru, ki je nekega dne med sprehodom obiskal tudi neko papirnico in tam kupil modro beležnico. Na prvi pogled nič posebnega, vendar pa ima beležnica skrivnostno moč, ki za devet dni pisatelja uroči ...

Prebujna domišljija Olivie Joules
Novo delo Helen Fielding označujejo kot mešanico Bridget Jones in Jamesa Bonda. Glavna junakinja je Olivia Joules, lepa, pametna in neodvisna modna novinarka, ki se zaplete s članom teroristične organizacije Al Kaida. Tako se mora novinarka naenkrat spopasti s silami zla in svojo žensko senzibilnost postaviti proti terorizmu.

Pet četrtin pomaranče
Roman se dogaja na francoskem podeželju. V staro hišo se vseli vdova Simon, ki sprva nezaupljive sovaščane kmalu omehča s slastnimi dobrotami iz svoje palačinkarne. Dobrote pa imajo prepoznaven okus - kot da bi jih spekla Mirabella Dartingen, ženska, ki jo vaščani skušajo pozabiti. Postavi se vprašanje, kdo pravzaprav je vdoda Simon?

K: Umetnost ljubezni
Delo K: Umetnost ljubezni temelji na resnični zgodbi o kitajski pisateljici, ki je bila ljubimka nečaka Virginie Woolf Juliana Bella. Njena identiteta je zavita v tančico skrivnosti, po nekih ugibanjih pa naj bi šlo za avtorico kratkih zgodb Linga Šušua. Ljubezenska zgodba je vmeščena v Peking v tridesetih letih 20. stoletja.

Tudi dve pričevanji
Resnejše tematike pa zastopata deli Sabine Dardenne Imela sem 12 let, vzela kolo in se odpeljala v šolo ter Sandre Gregory in Michaela Tierneyja Pozabita na hčer. Sabine Dardenne je, ko je bila stara 12 let, ugrabil belgijski pedofil Marc Dutroux, v delu pa pripoveduje, kaj se je zgodilo od tedaj, ko se je, nič hudega sluteča, odpravila v šolo ... Delo Pozabita na hčer pa pripoveduje o Britanki Sandri Gregory, ki so jo na Tajskem zaprli zato, ker je imela v lasti heroin in je v tamkajšnjih zaporih preživela sedem let.