13 romanov, ki so pristali na letošnjem seznamu za Bookerjevo nagrado. Foto: thebookerprizes.com
13 romanov, ki so pristali na letošnjem seznamu za Bookerjevo nagrado. Foto: thebookerprizes.com

Med nominiranci so tudi trije prvenci in dela šestih v preteklosti že nominiranih pisateljev. Žirija je polfinaliste izbrala izmed 156 knjig, izdanih med 1. oktobrom 2023 in 30. septembrom 2024.

Seznam polfinalistov

Colin Barrett (Irska): Wild Houses
Rita Bullwinkel (ZDA): Headshot
Percival Everett (ZDA): James
Samantha Harvey (Združeno kraljestvo): Orbital
Rachel Kushner (ZDA): Creation Lake
Hisham Matar (Velika Britanija/Libija): My Friends
Claire Messud (Kanada/ZDA): This Strange Eventful History
Anne Michaels (Kanada): Held
Tommy Orange (ZDA): Wandering Stars
Sarah Perry (Združeno kraljestvo): Enlightenment
Richard Powers (ZDA): Playground
Yael van der Wouden (Nizozemska): The Safekeep
Charlotte Wood (Avstralija): Stone Yard Devotional

Tommy Orange, ki se že ponaša s Pulitzerjevo nagrado, je prvi ameriški staroselec, ki se je uvrstil med polfinaliste za Bookerjevo nagrado. Nominacijo mu je prinesla saga Wandering Stars, katere dogajanje je razvejano skozi več stoletij. Percival Everett je nominiran z romanom James, ki na novo osmišlja delo Huckleberry Finn Marka Twaina z vidika njegovega glavnega temnopoltega lika, zasužnjenega Jima. Afroameriški pisatelj se je s knjigo The Trees pred dvema letoma uvrstil med Bookerjeve finaliste.

Prav tako je bila med finalisti že ameriška pisateljica Rachel Kushner, nominacijo ji je leta 2018 prinesla namreč prodajna uspešnica The Mars Room, tokratno nominacijo pa vohunski roman Creation Lake. Pulitzerjev nagrajenec Richard Powers je bil v letih 2018 in 2021 med Bookerjevimi nominiranci, tokrat pa je v polfinalu pristal z delom Playground, zgodbo o denarju, moči in podnebnih spremembah, postavljeno na polinezijski otok.

Pisatelji iz Združenega kraljestva, Kanade, Irske, Avstralije in Nizozemske zaokrožujejo seznam polfinalistov, pri čemer velja poudariti, da je pisateljica Yael van der Wouden prva polfinalistka za Bookerjevo nagrado, ki prihaja z Nizozemske.

Sorodna novica Bookerjevo nagrado osvojil Irec Paul Lynch z distopičnim romanom Prophet Song

Edmund de Waal, ki predseduje petčlanski žiriji, je po pisanju Associated Pressa (AP) dejal, da so na seznamu "knjige, ki krmarijo med tem, kaj pomeni pripadati, biti razseljen in se vrniti", z lokacijami dogajanja, ki segajo vse od majhnega irskega mesta do samostana v Avstraliji ter od globokih oceanov do vesolja.

Leta 1969 ustanovljena Bookerjeva nagrada, ki bo letošnjemu zmagovalcu prinesla 50.000 funtov (dobrih 59.000 evrov), slovi predvsem po preoblikovanju pisateljskih karier. Seznam šestih finalistov bo objavljen 16. septembra, letošnjega zmagovalca bodo razglasili 12. novembra na slovesnosti v Londonu. Lani je slavil irski pisatelj Paul Lynch (1977) s svojo postdemokratično distopijo Prophet Song, v kateri izriše Irsko prihodnosti, ki drsi v totalitarizem.