Častna gostja 61. izdaje Frankfurtskega knjižnega sejma je Kitajska. Foto: EPA
Častna gostja 61. izdaje Frankfurtskega knjižnega sejma je Kitajska. Foto: EPA
61. izdajo knjižnega sejma v Frankfurtu sta odprla Angela Merkel in Ši Jinping. Foto: EPA

Nemška kanclerka in kitajski podpredsednik - Kitajska je letos namreč častna gostja 61. izdaje največjega knjižnega sejma - sta slovesno odprla vrata sejma, ki bo svoja vrata za širšo javnost odprl jutri. Vse do nedelje naj bi sejmišče obiskalo približno 300.000 obiskovalcev z vsega sveta.

Polemike v zvezi s častno gostjo
Kitajska kot častna gostja tega največjega knjižnega sejma na svetu je že pred časom sprožila vrsto polemik. Javljale so se številne kitajske nevladne organizacije, ki so opozarjale na nedemokratičnost svoje države. Ta se ne nazadnje v obliki cenzure kaže tudi na literarnem področju. Organizatorji sejma pa prav zato upajo, da bo predstavitev letošnje častne gostje potekalo mirno.

Druga velika sejemska tema bodo elektronske knjige, ki naj bi po mnenju nekaterih poznavalcev do leta 2018 po prodaji prekašale tradicionalne izdaje. E-knjige, naprave za elektronsko branje, kot sta Amazonov Kindle ali Sonyjev Reader, so že nekaj časa na trgu, a zasedajo le majhen delež. Zato nameravajo za tokratne božične nakupe s pomočjo nižjih cen na veliko vstopiti na trg, prav tako pa nameravajo povečati zaupanje potrošnikov in distribucijo zunaj ZDA.

Recesija na udaru
Frankfurtski knjižni sejem se pogosto oglašuje kot največja knjigarna na svetu, ki vsako leto sredi oktobra privabi več kot 7.300 razstavljavcev iz 100 držav, tudi iz Slovenije (toda slovenska predstavitev na sejmu že leta vzbuja veliko negativnih odzivov). Sicer pa je glavna neuradna tema sejma recesija.
Tisti, ki sejem spremljajo že več desetletij, ne pomnijo, da bi bila v Frankfurtu v tem času na voljo še kakšna prenočišča. Letos se je zgodilo prav to. Na frankfurtskem knjižnem sejmu se bo predstavilo 6.900 založnikov iz približno 100 držav, kar je 400 manj kot lani.