Brian Friel je sodil med najplodovitejše in najprodornejše sodobne irske dramatike. Foto: EPA
Brian Friel je sodil med najplodovitejše in najprodornejše sodobne irske dramatike. Foto: EPA
Brian Friel
V svojih dramah se je večkrat ukvarjal s preizkušnjami, s katerimi se je irski narod spopadal v svoji preteklosti. Foto: EPA

Sem sin učitelja in vnuk kmetov, ki niso znali ne brati ne pisati.

Brian Friel
Leta 1998 je Pat O'Connor Frielovo dramo Ples v avgustu priredil v istoimenski film (Dancing at Lughnasa) z Meryl Streep v eni od glavnih vlog.
Leta 1998 je Pat O'Connor Frielovo dramo Ples v avgustu (v izvirniku Dancing at Lughnasa) priredil v istoimenski film z Meryl Streep v eni od glavnih vlog. Foto: false

"Izgubili smo subtilnega dramatika, pronicljivega humanista in čudovitega moža," je ob slovesu Friela dejala Meryl Streep, ki je nastopila v filmski priredbi drame Ples v avgustu, za katero je leta 1992 prejel tri nagrade tony.

S svojimi zgodbami, ki jih je pogosto postavljal v fiktivno irsko mesto Ballybeg, je irski družbi nastavljal zrcalo z univerzalnimi temami medsebojnih odnosov in konfliktov. "Brian je bil irski Čehov," ga opisuje igralec Liam Neeson. "Vse njegove igre so se dotikale tako domačih kot splošnih tem. V njih je z izjemno bistrostjo, milino in ljubeznijo opisoval zapletenost irskega značaja," je še dejal njegov sonarodnjak, ki je v svojih zgodnjih letih nastopil v petih Frielovih predstavah.

Brian Friel se je rodil leta 1929 v irskem mestecu Omagh. Pri desetih letih se je njegova družina preselila v Londonderry. Študiral je na Kolidžu sv. Kolumba v času, ko ga je obiskoval tudi pred dvema letoma umrli pesnik in dramatik Seamus Heaney. Sprva se je posvetil poučevanju, kasneje pa svoje življenje zapisal gledališču in dramatiki. "Pisal je dobre kratke zgodbe, a se posvetil gledališču in temu, da bi razumeli, kdo smo kot ljudje z zelo kompleksno zgodovino," je o pokojnem dramatiku dejal profesor književnosti na Univerzi v Dublinu Anthony Roche, ki je o Frielu napisal tudi knjigo. "Tega nikoli ni poenostavljal, vedno pa ujel s čudovitim jezikom," je še dejal.

Friel, ki se je v svojih dramah spraševal predvsem o preizkušnjah, s katerimi se je irski narod spopadal v svoji preteklosti, je nekoč dejal: "Ne oblikuje nas stvarna preteklost, torej 'dejstva' zgodovine, temveč v jeziku zedinjene podobe minulega časa."

Leta 1980 je bil soustanovitelj gledališke skupine Field Day Theatre Company, ki deluje v Derryju. Skupini je dramatik namenil čast praizvedbe drame Translacije. Aktivno se je ukvarjal tudi s politiko in bil konec osemdesetih let član senata, drugega doma irskega parlamenta.

Njegov opus obsega 24 objavljenih iger, dve zbirki kratkih zgodb in priredbe del Ibsena, Čehova in Turgenjeva. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, poleg tonyjev tudi oliverja, prav tako so ga nagradili newyorški kritiki in Evening Standard.

"Vive Brian Friel!"
Friela uvrščajo med največje irske dramske umetnike, postavljajo ga ob bok Samuela Becketta in Jamesa Joycea. Irski predsednik Michael D. Higgins ga je opisal kot velikana irske literature in misli, premier Enda Kenny pa dejal, da sta irski narod in svet izgubila enega od gledaliških velikanov. "Njegove zgodbe iz Ballybega so dosegle vse konce sveta, od Dublina do Londona, od Broadwayja do filmskega platna."

Za dramatikom žaluje ves gledališki, literarni in igralski svet. John Hurt je denimo twittnil: "Irska je izgubila velikega dramatika, trpek in čudovit intelekt ter velikega človekoljuba. Naj živi Brian Friel!«

Sem sin učitelja in vnuk kmetov, ki niso znali ne brati ne pisati.

Brian Friel