Zapisane usmeritve v Ljubljanski resoluciji o knjigi naj bi načrtovalci politik upoštevali pri razvoju na področju knjige. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler
Zapisane usmeritve v Ljubljanski resoluciji o knjigi naj bi načrtovalci politik upoštevali pri razvoju na področju knjige. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Tišler

Poteka tudi Unescov forum na temo prevajanja v jugovzhodni Evropi kot priložnosti za kulturno raznolikost. Vrh se je sklenils podpisom Ljubljanske resolucije o knjigi.

Uvod v prvi programski sklop, posvečen prevajanju, je prispeval programski direktor Andrej Blatnik. Svetovalec in pisec Rüdiger Wischenbart iz Avstrije je predstavil Poročilo o raznolikosti za leto 2010, založnik Pramod Kapoor bo spregovoril o indijskem založniškem trgu, potekala pa je tudi okrogla miza o založniških študijah na evropskih univerzah.

Unescov forum, posvečen prevajanju v jugovzhodni Evropi, se je začel z uvodnim govorom predsednika slovenskega centra PEN Marjana Strojana. Med drugim so predavali Dragoljub Janković z ministrstva za kulturo Črne gore in Nicoleta Rahme z romunske nacionalne knjižnice. Forum bo sklenil Anthony Krause z Unescove pisarne v Benetkah.

Strokovno srečanje se je sklenilo s podpisom Ljubljanske resolucije o knjigi. Na slovesnosti bodo sodelovali predsednik organizacijskega odbora Mitja Zupančič, direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl, predsednik evropskega združenja založnikov Fergal Tobin in načelnik oddelka za kulturo Mestne občina Ljubljana Uroš Grilc.

Zapisane usmeritve naj bi načrtovalci politik upoštevali pri razvoju na področju knjige.