Foto:
Foto:
Zaznamovanje za vedno ...
Kam že vodi pot, tlakovana z dobrimi nameni?

Smrt in deklica je zbirka petih krajših dramskih besedil letošnje Nobelove nagrajenke za književnost Jelinkove. V ospredju vseh petih del je jezik, zato so namenjena predvsem branju. Posebnost prevoda je tudi, da je vsakega izmed petih dramoletov prevedla druga prevajalka, tako da je tudi prevod svojevrsten jezikovni eksperiment.

Pesniški časovni dokumenti
Zbirko Smrt in deklica poznavalci označujejo za psihološko pretanjeno delo feministično angažirane avtorice, saj zajema cel spekter pravljične in medijske mitologije ženskih likov od Sneguljčice in Rozamunde prek Jackie Kennedy do legendarnih avtoric Ingeborg Bachmann in Sylvie Plath. Za zbirko so značilni predvsem domiselna medbesedilnost, preigravanje različnih jezikovnih registrov, izvirne besedne igre in izredna ostrina opazovanja ter psiholoških prikazov.

Kritik Ulrich Weinzierl je na primer o njenem delu zapisal, da so ji uspeli "pesniški časovni dokumenti, ki se bližajo umetniški popolnosti, ker iz njih političnost ni izginila, ampak v sublimirani obliki razvija svojo subverzivno moč."

Alegorična tragedija
Pri založbi so izdali tudi delo Večje upanje, To označujejo kot alegorično pesnitev v desetih kronoloških slikah iz perspektive 15-letnega judovskega dekleta. Avtorica v romanu pripoveduje o judovskih otrocih, ki morajo nositi judovsko zvezdo in se ne smejo več igrati v mestnem parku.

Tudi če preživijo, bodo ostali tako zaznamovani celo življenje, njihova igra pa se nenadno konča, ko ponje pride gestapo in jih deportira v taborišče. Petnajstletni deklici je ta usoda prizanesena, ker ima le dvoje "napačnih" starih staršev, vendar pa je kljub temu ne čaka srečen konec ...

Visoka pričakovanja, žalostni konec
Močna kot jeklo je zgodba nekega zakona, dogajanje je postavljeno v leto 1938, konča pa se trideset let kasneje. Mož, sicer glasbeni učitelj z višjimi ambicijami, je o svoji veličini prav tako prepričan kakor o tem, da mora žena v vsem služiti možu.

Žena se "moči ljubezni" vda in vse od tedaj družinsko življenje označujejo predvsem upanja na čudovito prihodnost. Pot pa družino pelje vse bolj v provinco, odločilna leta gredo mimo, dosežki pa se ne morejo primerjati s pričakovanji. Gre za pripoved o nekem življenju, ki se konča v razočaranju, pot do tja pa gradijo upanja, poslušnost in prilagajanje.