Pisateljica se je rodila kot Juliet Hulme, a si je za pisateljsko kariero izbrala ime Anne Perry. Foto: Wikipedia
Pisateljica se je rodila kot Juliet Hulme, a si je za pisateljsko kariero izbrala ime Anne Perry. Foto: Wikipedia

Anne Perry, ki je v svoji karieri prodala več kot 25 milijonov izvodov kriminalk, je bila stara samo 15 let, ko sta s 16-letno prijateljico Pauline umorili Paulinino mamo.

Honore Mary Parker je v Cristchurchu na Novi Zelandiji leta 1954 umrla zaradi posledic približno 20 udarcev z opeko. Na sojenju se je izkazalo, da sta se dekleti za umor odločili, ker nista prenesli misli na ločitev: Annini starši so bili namreč v postopku ločitve in kazalo je, da se bo morala preseliti v Južno Afriko. Honore ni pustila, da bi se Pauline preselila z njo, zato sta jo dekleti zvabili na piknik in jo umorili.

Primer je bil takrat neverjetno odmeven, sojenje pa je pritegnilo ogromno zanimanja. "Matricid, izdajstvo lastne matere, lezbični odnos – homofobija je bila v polnem razmahu in gotovo delen vzrok za škandal – ljudje so bili zgroženi do točke gnusa," je pozneje o medijskem spektaklu pisala biografinja Joanne Drayton.

Anne Perry je sicer pozneje zanikala, da bi imeli s Pauline homoseksualen odnos, je pa za časopis Times priznala, da je bil njun odnos "obsesiven". Ker sta bili storilki mladoletni, sta se izognili nevarnosti smrtne kazni, obe pa sta bili obsojeni na zaporno kazen. Anne Perry je leta 2003 v intervjuju za The Guardian povedala, da se je "čutila obvezano" pomagati prijateljici, ker je verjela, da bi Pauline v nasprotnem primeru naredila samomor.

Po odsluženi zaporni kazni nov začetek
Anne, ki je bila na prostost spuščena po petih letih, je zapustila Novo Zelandijo in se nekaj časa preživljala kot stevardesa. (Pozneje je zapor opisala kot "najboljšo stvar, ki se ji je kdaj zgodila", češ da se je imela čas soočiti z lastnimi dejanji.) Prestopila je v mormonsko vero in se nastanila v majhni škotski vasi. Knjige je začela pisati pod imenom, pod katerim jo poznamo danes (rojena je bila namreč kot Juliet Hulme), njen prvi roman, The Cater Street Hangman, pa je izšel leta 1979.

Melanie Lynskey in Kate Winslet v filmu Nebeški bitji (1994). Foto: IMDb
Melanie Lynskey in Kate Winslet v filmu Nebeški bitji (1994). Foto: IMDb

Sledila je plodovita literarna kariera, v kateri je izdala več kot sto knjig, med drugim serijo viktorijanskih detektivk s protagonistom Thomasom Pittom in serijo detektivk o preiskovalcu z amnezijo Williamu Monku.

"Serijo o Monku sem začela, da bi raziskala drugačen, temačen lik, in da bi odprla vprašanja o odgovornosti, še posebej odgovornosti za dejanja, ki se jih posameznik ne spominja," je o svojem najslavnejšem liku zapisala na svoji spletni strani. "Koliko človekove identitete je neločljivo povezane s spominom? Vse naše reakcije, odločitve itd. izvirajo iz tega, kar vemo, kar smo izkusili. V mnogih pogledih smo samo vsota vsega, kar smo bili."

Med njena znana dela sodita romana Death of a Stranger in Buckingham Palace Gardens, za september pa je bil načrtovan izid romana The Traitor Among Us. Pisateljica je med drugim prejela nagrado agatha za življenjsko delo.

40 let po umoru so krvavi resnični dogodki navdahnili film Nebeški bitji (Heavenly Creatures), ki ga je režiral Novozelandec Peter Jackson; lik "Juliet" je v njem igrala Kate Winslet, njeno prijateljico pa Melanie Lynskey. Jackson in Fran Walsh sta bila nominirana za oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Anne Perry je v zrelih letih živela v Los Angelesu, ker je imela veliko dela s promocijo raznih ekranizacij njenih knjig. Pri njenem francoskem založniku, založbi 10/18, so v izjavo za javnost zapisali, da bo Anne Perry "v spominu ostala po svojih nepozabnih likih, zgodovinski verodostojnosti, kakovosti detektivskih zgodb in tematizaciji družbenih vprašanj."