Pisateljica Beryl Bainbridge je bila petkrat v ožjem izboru za najvišjo britansko književno nagrado, booker. Foto:
Pisateljica Beryl Bainbridge je bila petkrat v ožjem izboru za najvišjo britansko književno nagrado, booker. Foto:

Britanska pisateljica je edina pisateljica, ki je bila petkrat v ožjem izboru za najvišjo britansko književno nagrado, booker. Nagrade sicer ni nikoli prejela, je pa bila za svoje delo nagrajena z drugimi nagradami, med drugim je dvakratna dobitnica priznanja whitbread. Leta 2000 ji je britanska kraljica Elizabeta II. podelila ženski plemiški naslov, dama, ekvivalent naslovu vitez.
Ena prvih, ki osmeši Hitlerja
Zadnjih dvajset let je Bainbridgeeva zapisovala romane, za ozadja katerih si je 'sposojala' zgodovinske okoliščine, na primer krimsko vojno, prvo moderno pozicijsko vojno v 19. stoletju, usodno južnotihomorsko odpravo sira Roberta Scotta in potop Titanika. Sodi med prve, ki so si upali osmešiti Hitlerjev lik. To je storila pisateljica v knjigi Young Adolf (Mladi Adolf), ki je izšla leta 1978, v njej pa opisuje 23-letnega Hitlerja na obisku pri sorodnici v Liverpoolu, kjer si je z Angleži skočil v lase.
Leta 1934 rojena Liverpoolčanka je izdala več kot ducat romanov, med njimi A Weekend With Claud, The Bottle Factory Outing in Injury Time. Svoje pisanje je črpala tudi iz lastnih izkušenj. In tako je v knjigi An Awfully Big Adventure popisala doživetja iz mlajših let, ko je nastopala kot igralka v manjšem podeželskem gledališču. Roman je izšel leta 1989, leta 1995 je na njegovi podlagi nastal film z Alanom Rickmanom in Hughom Grantom v glavnih vlogah. Romanov Beryl Bainbridge trenutno še ne moremo prebirati v slovenskem prevodu.