Foto:
Foto:

Roman Dana Browna temelji na predpostavki, da Jezus ni bil križan, ampak se je poročil z Marijo Magdaleno in kasneje umrl naravne smrti, kar naj bi Cerkev skrivala. Knjiga je v dveh letih dosegla mednarodni uspeh, prodali so jo že v več kot 7 milijonov izvodih in prevedli v 42 jezikov, tudi v slovenščino.Wright jo je ocenil kot enkratni triler, toda slabo zgodovinsko delo, saj naj bi vsak, ki se spozna na zgodovino 1. stoletja našega štetja, vedel, da je Brownov dokazni material posmeha vreden.

Teorije zarote so vedno zabavne
Po Brownovem mnenju naj bi bile teorije zarote, kar naj bi bila tudi da Vincijeva šifra, vendo zabavne - zabavne pri ustanavljanju, branju in fantaziranju o njih. Toda o Jezusovem življenju in delu obstaja dobesedno stokrat več zapisov, kot so jih za seboj pustili tako priznani klasični avtorji, kot so Cicero, Virgil in Tacid.

Industrija okrog knjige
Brownovo delo že od nastanka spremljajo burni odzivi in številne publikacije, med katerimi lahko najdemo vodnike, kako brati knjigo, dokazovanja o tem, da se avtor moti, in spodbijanja dokazov, ki jih je uporabil avtor. Kmalu pa naj bi po knjigi posneli tudi film, v katerem naj bi v glavni vlogi zaigral Tom Hanks.