Izvodi Prvega folija (ang. First Folio) so bili bili leta 1623 prodani za 15 šilingov in en funt. Gre za knjigo z naslovom Comedies, Histories and Tragedies (Komedije, zgodovine in tragedije). V njej so prvič zbrana dela britanskega dramatika.

Foto: EPA
Foto: EPA

Od 39 dram, ki jih je napisal Shakespeare, je v Prvi folij vključenih 18 dram, med drugim Macbeth, Vihar, Antonij in Kleopatra, Dvanajsta noč, Julij Cezar, Ukročena trmoglavka ter Konec dober, vse dobro. Poleg Biblije kralja Jakoba Prvi folij velja za najpomembnejše delo v angleški literaturi.

Razstavljena bosta tudi izvirnika Prvega dela Henrika IV. in Othella. Knjige bodo na ogled le prihodnji ponedeljek, skupaj z izobraževalnimi pogovori.

Peter Ross, vodja knjižnice Guildhall, je za BBC povedal: "Natisnjenih je bilo približno 750 izvodov prve izdaje, približno 235 pa jih je ohranjenih danes. Samo četrtina teh izvodov je dokončanih in ta je med najboljšimi na svetu. Izjemen je zaradi popolnosti in kakovosti papirja."

Dodal je, da bo izvod ostal v knjižnici, "drug izvod Prvega folija pa je bil oktobra 2020 prodan za približno devet milijonov evrov".

Sorodna novica 400 let od izida Shakespearovega Prvega folia, "enega največjih čudes literarnega sveta"

Predsednica odbora za kulturo, dediščino in knjižnice londonske občine Wendy Hyde je dejala: "Mislim, da je za Londončane zelo navdihujoče, da cenijo svojo fantastično zgodovino. Prvi folij je resnično izjemna knjiga in pet dragocenih ur bo vsakdo imel redko priložnost, da si jo ogleda od blizu v Guildhall Library, kot del našega praznovanja 'First Folio 400'."

V času, ko je ustvarjal ta britanski dramatik, so bile igre pisane za uprizarjanje in le redko natisnjene, zato so se mnoge izgubile. Toda leta 1616, ko je Shakespeare pri 52 letih umrl, je njegov prijatelj – pa tudi tekmec – Ben Jonson objavil zbirko svojih pesmi in iger v formatu folio.

Trije Shakespearovi sodelavci iz igralske skupine King's Men (John Heminge, Henry Condell in Richard Burbage) so nato začeli pripravljati zbirko njegovih iger. Izvirnike so odnesli v tiskarno, kjer so se dela lotili stavci. Ti so naredili veliko napak, in ker je bil papir zelo drag, so se napake ohranile.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kljub temu so bili do novembra 1623 izvodi pripravljeni za prodajo. Natisnjenih je bilo med 700 in 750 izvodov. Nekateri so bili vezani v telečjo, ovčjo ali kozjo kožo, kar je stalo goldinar, večina pa je ostala brez vezave.

Če prijatelji ne bi zbrali njegovih dram za Prvi folij, bi jih bila polovica, vključno z Macbethom, Dvanajsto nočjo in Viharjem, za vedno izgubljenih, piše BBC.

Razstavljeno izdajo je okoli leta 1760 kupil William Petty Fitzmaurice, ki je postal predsednik vlade, nato pa jo je leta 1806 ob prodaji njegove knjižnice kupilo mesto London. Knjigo so leta 1913 prenesli v knjižnico Guildhall in je zaradi svoje občutljive narave redko na ogled.