2022 je bilo že drugo zaporedno leto, v katerem je bila Gender Queer najbolj izpodbijana knjiga, so pokazali podatki Zveze ameriških knjižnic. Foto: AP
2022 je bilo že drugo zaporedno leto, v katerem je bila Gender Queer najbolj izpodbijana knjiga, so pokazali podatki Zveze ameriških knjižnic. Foto: AP
Sorodna novica Michiganski knjižnici odvzeli sredstva, ker ni hotela cenzurirati LGBTQ-avtorjev

Tudi priročnik This Book is Gay avtorice Juno Dawson je med naslovi, za katere so leta 2022 v ZDA največkrat zahtevali bodisi umik s knjižničnih polic bodisi omejen dostop do njih.

Zveza ameriških knjižnic (ALA) je začetek nacionalnega tedna knjižnic zaznamovala z objavo seznama knjig, ki so najpogosteje problematizirane. Izkazalo se je, da se ljudje pritožujejo predvsem nad knjigami, v katerih je zastopana skupnost LGBTQ+, in pa nad knjigami, ki imajo po njihovi oceni preveč seksualno eksplicitno vsebino.

Tradicionalni seznam praviloma navaja deset naslovov, letos pa ga je morala organizacija razširiti na 13 mest, saj je več knjig dobilo enako število pritožb. Najpogosteje izpodbijana knjiga je bil avtobiografski risoroman Gender Queer, v katerem Maia Kobabe opiše svojo izkušnjo z javnim razkritjem nebinarnosti. Na drugem mestu je še ena avtobiografija, All Boys Aren’t Blue, v kateri se George M. Johnson spominja, kako je bilo odraščati kot temnopolt in kvirovski otrok ter adolescent.

ALA zaznava zahtevke po umiku knjig iz knjižnic po ZDA; v letu 2022 so našteli največ pritožb v zadnjih dvajsetih letih, kolikor vodijo evidenco. Podatke zbirajo iz vlog na njihov urad za intelektualno svobodo, pa tudi iz novinarskega poročanja, ki se nanaša na ZDA.

Zelo očitni skupni imenovalec
Za leto 2022 evidenca navaja zahtevke po umiku 2571 naslovov – to je 38 odstotkov več kot leta 2021, ko je ljudi zmotilo "samo" 1858 naslovov. Večino knjig, za katere so bili vloženi zahtevki, so napisali bodisi člani skupnosti LGBTQ+, pripadniki rasnih manjšin bodisi so to knjige, napisane o njih.

Predmet nasprotovanja so včasih tudi take klasike, kot sta Maus Arta Spiegelmana ali pa Joyceov Ulikses. Foto: AP
Predmet nasprotovanja so včasih tudi take klasike, kot sta Maus Arta Spiegelmana ali pa Joyceov Ulikses. Foto: AP

Zapiranje oči pred resničnostjo, ki je upodobljena v teh knjigah, ne bo odpravilo izzivov, ki jih pred nas postavlja življenje. Knjige nam vdahnejo pogum in nam pomagajo razumeti drug drugega.

Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada

Z objavo seznama organizacija ALA "pozdravlja vse pogumne avtorje, ki bralcem ponujajo izziv z zgodbami, ki rušijo status quo in nudijo svež pogled na težka vprašanja", je izjavila predsednica Lessa Kanani’opua Pelayo-Lozada. "Seznam ponazarja tudi, kako pogosto zgodbe od ali o skupnosti LGBTQ+, manjšinah in izpričanih izkušnjah postanejo tarča cenzorjev," je dodala. "Zapiranje oči pred resničnostjo, ki je upodobljena v teh knjigah, ne bo odpravilo izzivov, ki jih pred nas postavlja življenje. Knjige nam vdahnejo pogum in nam pomagajo razumeti drug drugega."

Sorodna novica V ZDA so v zadnjem letu po šolskih okrožjih prepovedali 1600 knjig

Varna ni niti nobelovka
Knjiga This Book is Gay, ki jo avtorica opiše kot "priročnik za vsa področja življenja LGBT-oseb," je bila deseta najbolj izpodbijana knjiga na seznamu. Na spisku je tudi moderna klasika Najbolj modre oči, v kateri Pulitzerjeva in Nobelova nagrajenka Toni Morrison med drugim opiše spolno zlorabo – nasprotnikom se zdi, da je pri tem preveč eksplicitna.

S polic mladinske književnosti bi nekateri radi odstranili romane Kdo si, Aljaska? Johna Greena, The Perks of Being a Wallflower Stephena Chboskyja in A Court of Mist and Fury Sarah J. Maas.

Ameriška distopija
V ZDA je politika v zadnjem času večkrat poskušala omejiti dostop do knjig v javnih in šolskih knjižnicah. V Misuriju je republikanski senator Rick Brattin zakonu, ki prepoveduje trgovino z mladoletniki in njihovo spolno izkoriščanje, dodal amandma, po katerem je lahko kaznovan vsak, ki "v šoli omogoči dostop do vizualno eksplicitnih vsebin". V nekaterih šolskih knjižnicah v Utahu učenci potrebujejo dovolilnico, če si želijo izposoditi dela s tematiko LGBTQ+.

Republikanska politika je na muho vzela tudi pripovedovalske urice draga, na katerih kraljice preobleke otrokom predstavljajo nove knjige in ideje.