Knjiga predstavlja reprodukcije knjižnih ilustracij, ki zasijejo kot samostojna umetniška dela. Foto: BoBo
Knjiga predstavlja reprodukcije knjižnih ilustracij, ki zasijejo kot samostojna umetniška dela. Foto: BoBo

S svojevrstnim poklonom slovenskim ilustratorjem več generacij se pripravljajo tudi na praznovanje osemdesetletnice, ki jo bo prihodnje leto praznovala založba MK, Cankarjeva založba, pa tudi revija Ciciban.

Monografija prinaša 30 reprodukcij ilustracij, ki jih je ustvarilo prav toliko pomembnih predstavnikov tega dolgo odrinjenega polja likovne umetnosti. To so Suzi Bricelj, Zvonko Čoh, Daniel Demšar, Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Jure Engelsberger, Tomaž Lavrič, Jelka Godec Schmidt, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Maja Kastelic, Anka Kočevar, Maša Kozjek, Polona Lovšin, Marjan Manček, Eva Mlinar, Silvan Omerzu, Lila Prap, Jelka Reichman, Matjaž Schmidt, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Marija Lucija Stupica, Marlenka Stupica, Alenka Sottler, Gorazd Vahen, Huiqin Wang in Ana Zavadlav.

Tanja Komadina je pripravila izbor podob in jih likovno uredila. Foto: BoBo
Tanja Komadina je pripravila izbor podob in jih likovno uredila. Foto: BoBo

Likovno razkošje in neskončna domišljija
Po besedah urednice otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irene Matko Lukan gre za prestižen umetniški projekt. Izbor podob je pripravila in jih likovno uredila Tanja Komadina, ki je sicer tudi sama ilustratorka. Kot pravi, je izbor zasnovan na uveljavljenih likovnih umetnikih več generacij, ki so se pri svojem umetniškem ustvarjanju predvsem ali povsem posvetili ilustraciji. Za vsako od izbranih ilustracij je, kot pravi, značilno likovno razkošje in neskončna domišljija.

Reprodukcije dopolnjuje skoraj sto strani obsežen katalog s predstavitvijo ilustratorjev. Spremno besedo zanj sta prispevala Andrej Ilc ter Judita Krivec Dragan. Ta je prispevala tudi zapise k posameznim ilustracijam. Biografije z orisi ustvarjalnosti, citati in izbor nagrad posameznih ilustratorjev v katalogu so delo Maje Logar iz Mariborske knjižnice.

Veličastnih 30 – poklon slovenski izvirni ilustraciji in njenim ilustratorjem

Naslov Veličastnih 30 je bil zamisel Sanje Janša, ki podpisuje tudi oblikovanje ilustratorske mape. Končni izdelek je takšen, da bi ga lahko brez zadrege poslali v vesolje, da predstavlja Slovenijo, je prepričana.

Predstavljeno je delo 30 ilustratorjev različnih generacij. Foto: BoBo
Predstavljeno je delo 30 ilustratorjev različnih generacij. Foto: BoBo

Prvo srečanje otroka z likovno podobo
Kot je na predstavitvi knjige povedal Andrej Ilc, sicer uredniški predhodnik Matko Lukan, knjiga opominja tudi na to, da slikanice z izvirnimi slovenskimi ilustracijami v današnjih časih niso samoumevne. Judita Krivec Dragan pa je spomnila na pomen ilustracije kot prvega srečanja otroka s podobo. Temu je s svojo lastno izkušnjo iz otroštva pritrdila tudi ilustratorka Jelka Reichman, ki je še dodala, da če bo samo eno njeno delo samo enega otroka tako navdušilo, kot so njo ilustracije Marlenke Stupice, je dosegla svoj cilj.

Veličastnih 30 je izšlo v omejenem številu 200 oštevilčenih izvodov, v kompletu so poleg posameznih reprodukcij in kataloga še listina o lastništvu mape, potrdila o lastništvu za vsako ilustracijo posebej s ključnimi podatki o ilustraciji ter pet darilnih map za ilustracije. Cena kompleta je 990 evrov.