Nagrajenca so razglasili na drevišnjem Veronikinem večeru poezije in glasbe na celjskem Starem gradu. Sicer so se v ožji izbor za letošnjo nagrado uvrstili še Maja Miloševič Čustić z zbirko Vidno polje, Jure Jakob z zbirko Drobne opazke, Tonja Jelen z zbirko Od točke nič in Barbara Korun z zbirko Vnazaj.

Sorodna novica Denis Škofič: Tuskulum

Zbirke je v ožji izbor za nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, uvrstila komisija, v kateri so bile Kristina Kočan (predsednica), Alojzija Zupan Sosič in Pia Prezelj. Nominirane zbirke so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem.

Poezija, ki bralcu ponuja izgon iz znanega, izgon iz udobja
V utemeljitvi nagrade med drugim piše, da se v Škofičevi zmagovalni pesniški zbirki razmejitev med družbenim in naravnim, med človeškim in živalskim, med posvetnim in profanim seseda sama vase, v točko, v kateri se svet razrašča iz jezika, v kateri je jezik tisto zavetje, h kateremu se znova in znova vračamo. Toda avtor "bralcu ne ponuja pomiritve – prej nasprotno, ponuja mu izgon iz znanega, izgon iz udobja in iskanje zavetja le tam, ve pesnik, kjer je prostor za premišljanje in kjer se skriva spoznanje".

Miša Gams je v recenziji pesniške zbirke za 3. program Radia Slovenija – program Ars zapisala: "Tuskulum Denisa Škofiča je daleč od tega, da bi nam vzbujal občutke domačnosti in udobnega zavetja, temveč nas z vsako prebrano pesmijo izstreli v svet divjine, v kateri prevladujeta prvinski strah in bolečina. Čeprav pesnik pove, da bi želel biti nem za občutenje bolečine – tako nem, da bi se je 'moral učiti kot tujega jezika' –, se lahko z vsakim verzom bližamo tej razprti rani. V njej uzremo 'domači' panonski svet na čisto drugačen način."

Ni južni otok, ni. / Je beli kit, poln harpun / iz vseh obdobij, ki ga obletavajo / ptice na svoji vsakoletni poti na jug.

Denis Škofič

Zbirka, ki je odnesla tudi letošnjo Cankarjevo nagrado
Pesnik, pisatelj in literarni kritik Denis Škofič (1985, Murska Sobota) je avtor treh pesniških zbirk. Zbirka Sprehajalec ptic iz leta 2013 mu je prinesla nominacijo za Jenkovo nagrado in kritiško sito, z zbirko Seganje iz leta 2017 je bil znova nominiran za Jenkovo nagrado, za Tuskulum iz leta 2023 pa je letos prejel tudi Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo prejšnjega leta.

Sorodna novica Cankarjeva nagrada za najboljše literarno delo Denisu Škofiču za pesniško zbirko Tuskulum

Škofič se je s kratkimi zgodbami uvrstil v zbornik Vrane, čečkarije in konfeti ter antologijo Petdeset izbranih kratkih zgodb, v katero so vključeni avtorji in avtorice, rojeni po letu 1980. Leta 2019 je prejel nagrado pesniškega turnirja in s tem postal vitez poezije. Leta 2021 je pri grški založbi Thraka izšel prevod njegove zbirke Seganje. Sicer so pesmi Denisa Škofiča prevedene tudi v angleščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, češčino, nemščino in slovaščino.

Zlatnik poezije za Borisa A. Novaka
Kot veleva tradicija, so na Veronikinem večeru podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga je letos prejel Boris A. Novak. Na dogodku je bila premierno predstavljena nova skladba, ki je nastala po njegovi pesmi z naslovom Žalost. Nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem pa je letos prejel Timotej Kristijan Kovač za pesem Ko sem potrkal.

Lani sta Veronikino nagrado prejeli Miriam Drev za zbirko Zdravljenje prednikov in Iva Jevtić za zbirko Milost, zlatnik poezije pa so namenili pesnici, pisateljici, pevki, pripovedovalki in kulturni ambasadorki Rezije Silvani Paletti.

Timotej Kristijan Kovač: Ko sem potrkal. Foto: Veronikina nagrada
Timotej Kristijan Kovač: Ko sem potrkal. Foto: Veronikina nagrada
Podelitev Veronikine nagrade v Celju