Sally Rooney (1991) velja za literarni fenomen, saj je pri 26 letih bralce po svetu nase opozorila najprej s prvencem Pogovori s prijatelji, z drugim, večkrat nagrajenim romanom Normalni ljudje, po katerem je nastala tudi TV-serija, pa se je proslavila kot ena najuspešnejših sodobnih pisateljic. Foto: Reuters
Sally Rooney (1991) velja za literarni fenomen, saj je pri 26 letih bralce po svetu nase opozorila najprej s prvencem Pogovori s prijatelji, z drugim, večkrat nagrajenim romanom Normalni ljudje, po katerem je nastala tudi TV-serija, pa se je proslavila kot ena najuspešnejših sodobnih pisateljic. Foto: Reuters

Roman Beautiful World, Where Are You (Kje si, lepi svet?) bo izšel pri britanski založbi Faber. V avtoričinem tretjem romanu bodo bralci sledili zgodbi prijateljic Alice in Eileen, ki se v svojih dvajsetih znajdeta na zelo različnih življenjskih poteh.

Ko so pri založbi maja vnaprej poslali izvode novega romana na naslove urednikov, piscev in vplivnežev, je prišlo do množice objav v družabnih medijih, poroča Guardian. Kmalu so se na spletnih mestih, kot sta eBay in Depop, začeli pojavljati oglasi za knjižne izvode, ki imajo natisnjeno jasno oznako, da "ni za nadaljnjo prodajo".

Sorodna novica Literarna zvezda Sally Rooney, "prva velika milenijska avtorica", zdaj še v slovenščini

Veliko zanimanje tudi za roman Jonathana Franzna
Enega od teh izvodov so na eBayu, ki ga je dala v prodajo oseba v Severni Karolini, junija prodali za 209,16 dolarja. Tudi platnena torba, ki so jo Rooneyjevi predstavniki za stike z javnostmi pošiljali s knjigami, je dosegala ceno 80 dolarjev. Rastoči trg še neobjavljenih romanov ni le produkt Rooneymanije, poudarjajo pri Guardianu. Tudi knjiga Crossroads Jonathana Franzna, ki bo izšla oktobra, je bila v začetku tega meseca na eBayu prodana za 124 dolarjev.

Prve kopije priljubljenih in klasičnih romanov so že dolgo zbirateljski predmeti, med takšnimi so denimo romani o Harryju Potterju JK Rowling, ali pa dela avtorjev, kot sta Ernest Hemingway ali John Steinbeck. Ti se lahko prodajo za zneske do 30.000 funtov. Povpraševanje po knjigah, ki bodo šele izšle, pa se je pojavilo pred kratkim, deloma ga je spodbudil vzpon knjižnih blogerjev in vplivnežev.

Sorodna novica Somrak ali Sally Rooney? Išče se najvplivnejša knjiga zadnjih 30 let

"Ko se knjiga prikaže na družabnih medijih nekaj mesecev pred uradno izdajo, se drugi blogerji in bralci razjezijo," je za Guardian pojasnil Dan Bassett, bristolski prodajalec knjig in bloger, ki mu redno pošiljajo predprodajne izvode še ne izdanih knjig. "To je pripeljalo do tega, da so jih nekateri ljudje prodajali na tržnicah, drugi pa so spraševali ljudi, kot sem jaz, ali bi jim jih prodal."

Amazon to prakso nadzira
Pri prodaji teh gre sicer za zakonito sivo območje, piše Guardian. Vnaprejšnji izvodi so jasno označeni, da se ne prodajajo, založniki pa ostajajo njihovi zakoniti lastniki. Amazon denimo to prakso nadzira in dovoljuje samo prodajo predhodnih izvodov knjig, ki niso več v tisku, za prodajalce takšnih knjig pa je pri Amazonu znano, da zaradi neupoštevanja tega pravila izgubijo račun na spletnem mestu.