Sotheby's se bo skušal čim dražje znebiti osebnih pisem in eseja Williama Butlerja Yeatsa. Foto:
Sotheby's se bo skušal čim dražje znebiti osebnih pisem in eseja Williama Butlerja Yeatsa. Foto:
Irsko obarvana dražba pri Sotheby'su. Foto: EPA

Sotheby'sov predstavnik Philip Errington je za BBC povedal, da bo na dražbi mogoče kupiti več Yeatsovih pisem in zapiske, s katerimi si je pomagal pri pisanju literarnoteoretskega eseja Tragic Theatre (Tragično gledališče). V eseju, ki je bil prvič objavljen leta 1910, je Yeats razglabljal o konceptu tragedije in tragičnih elementov v gledališču.

Vpogled v misli
Sodelovanje na dražbi so že napovedale številne univerze, saj Yeatsova osebna korespondenca ponuja neposredni vpogled v misli književnika, ki je za svoje delo leta 1923 prejel tudi Nobelovo nagrado za literaturo. Yeatsova poezija velja za enega najboljših primerov prehoda iz oblikovno še tradicionalne poezije 19. stoletja v modernizem 20. stoletja. Zato mu mnogi pripisujejo enako vlogo, kot naj bi jo v likovni umetnosti imel Pablo Picasso, ki je utrl pot modernemu slikarstvu.

Še dva velikana irske pisane besede
Čeprav dražba ne bo posvečena le Williamu Butlerju Yeatsu, pa bo povsem irsko obarvana. Nove lastnike bo dobil tudi izvod iz povsem prve izdaje Uliksesa irskega pisatelja Jamesa Joyca. Izvod je Joyce poklonil svojemu prijatelju, umetniku Arthurju Powerju, v čigar knjigo je napisal tudi posvetilo.

Pri Sotheby'su pa bodo skušali prodati tudi več redkih izdaj del irskega pesnika in dramatika Oscarja Wilda ter nekaj književnikovih fotografij.