Z ničelnim davkom bi pridobili vsi tisti založniki, ki bi ne le knjigo izdali, temveč s promocijo poskrbeli tudi za njeno uspešno prodajo. Foto: EPA
Z ničelnim davkom bi pridobili vsi tisti založniki, ki bi ne le knjigo izdali, temveč s promocijo poskrbeli tudi za njeno uspešno prodajo. Foto: EPA
Knjige, branje
V Sloveniji letno izide kar 6.358 novih knjižnih naslovov, od tega je 1.274 leposlovja. Foto: EPA

Tak ukrep bi pomenil znižanje cene knjig v Sloveniji in s tem povečevanje cenovne dostopnosti večjega števila naslovov. Pluralizem naslovov in nižje cene bi vzpodbudili bralce k nakupu knjig, ki žal v Sloveniji zelo zaostaja za izposojo v knjižnicah, so zapisali pri upravnem odboru Društva slovenskih založnikov.

6.358 novih naslovov letno
Po navedbah Statističnega urada letno letno izide kar 6.358 novih naslovov, od tega 1.274 leposlovja. Kot pa opozarjajo v društvu, je pomembno, da se knjige prodajajo in da slovenski bralci gradijo osebne knjižnice. Usoda slovenskega jezika je namreč najbolj zvezana v milijonih knjižnih naslovov.

Z ničelnim davkom bi pridobili vsi tisti založniki, ki bi ne le knjigo izdali, temveč s promocijo poskrbeli tudi za njeno uspešno prodajo, so podporo ministrici za kulturo pospremili pri Društvu slovenskih založnikov.

Širca je sicer zgornji predlog izpostavila na nedavni seji sveta ministrov za izobraževanje, mladino in kulturo Evropske unije v Bruslju s predlagom posebne občutljivosti davčne politike pri knjigi manjših jezikovnih skupin.