Ala Abdel Fatah, letošnji dobitnik nagrade pisatelj poguma angleškega PEN-a. Foto: Reuters
Ala Abdel Fatah, letošnji dobitnik nagrade pisatelj poguma angleškega PEN-a. Foto: Reuters
Sorodna novica Največji protest za okolje in človekove pravice v imenu disidenta Abdela Fataha

Dobitnik vsakoletne nagrade pen pinter, ki ga angleško združenje Pen od leta 2009 podeljuje za družbeni angažma, si vsako leto deli nagrado s pisateljem poguma, izbranim s seznama mednarodnih pisateljev, ki aktivno branijo svobodo izražanja. Indijska pisateljica Arundhati Roy, letošnja prejemnica nagrade pen pinter, je za dobitnika naziva pisatelja poguma izbrala Ala Abdela Fataha, 42-letnega britansko-egiptovskega pisatelja, razvijalca programske opreme in aktivista, ki je trenutno še vedno v egiptovskem zaporu, čeprav je 29. septembra že prestal petletno kazen zaradi domnevnega "širjenja lažnih novic".

Leta 1981 v Kairu rojeni Abdel Fatah je oporečnik in državljan Združenega kraljestva. Prepoznavno ime in obraz je postal s prodemokratičnimi vstajami leta 2011, ki so zajele Bližnji vzhod in v Egiptu strmoglavile dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Aktivist, sicer programer, je večino zadnjega desetletja preživel za zapahi, njegovo pridržanje pa je postalo simbol vrnitve Egipta k avtokratski vladavini. Nazadnje je bil aretiran leta 2019, obsojen pa je bil decembra 2021. Egiptovske oblasti ga 29. septembra, ko se mu je iztekla petletna zaporna kazen, niso hotele izpustiti, saj niso upoštevale dveh let, ki ju je preživel v preiskovalnem priporu, kar je v nasprotju z mednarodnimi pravnimi normami in egiptovsko kazensko zakonodajo.

Arundhati Roy na lanskem zborovanju v Indiji. Foto: EPA
Arundhati Roy na lanskem zborovanju v Indiji. Foto: EPA
Sorodna novica Priznani indijski pisateljici Arundhati Roy lahko grozi zapor zaradi izjav izpred 14 let

Indijska pisateljica, ki jo preganjajo indijske oblasti zaradi izjav o Kašmirju izpred 14 let, je dejala, da želi nagrado deliti z Abdelom Fatahom "iz istega razloga, zaradi katerega so se egiptovske oblasti odločile, da ga pustijo v zaporu še dve leti, namesto da bi ga prejšnji mesec izpustile. Ker je njegov glas tako lep, kot je nevaren. Njegovo razumevanje tega, s čimer se danes spoprijemamo, je ostro kot rezilo."

Na slovesnosti v Britanski knjižnici v Londonu, ki je potekala prejšnji teden, je Lina Atala, glavna urednica neodvisnega egiptovskega spletnega časopisa Mada Masr, sprejela nagrado v imenu Abdela Fataha. "Ala je v svojem pisanju, časopisnih člankih, objavah na družbenih omrežjih in pismih iz zapora iskal resnico v jeziku in skozi jezik," je dejala. "Tega vedno ni počel kot samovšečno dejanje kontemplacije, temveč kot povabilo k učenju, premišljevanju in nadaljevanju."

Avtorica in kolumnistka Naomi Klein, ki je prav tako spregovorila na slovesnosti, je dejala: "Ala Abdel Fatah uteleša neizprosen pogum in intelektualno globino, ki ju tako močno predstavlja sama Arundhati Roy, zato je njena izbira Abdela Fataha za pisatelja poguma zelo primerna." Roy je na slovesnosti tudi sporočila, da bo svoj delež denarne nagrade namenila skladu za pomoč palestinskim otrokom.