Okrog 22. januarja  bodo v Zavodu za kulturo madžarske narodnosti Lendava izvedli še dan madžarske kulture. Foto: ZKMN
Okrog 22. januarja bodo v Zavodu za kulturo madžarske narodnosti Lendava izvedli še dan madžarske kulture. Foto: ZKMN

Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava se trudi kljub neugodnim razmeram vzdrževati stik z uporabniki. Za 15. marec, ko se prekmurski Madžari spominjajo marčne revolucije, so denimo pripravili pregledni video, s katerim so predstavili potek dogodkov v Prekmurju oziroma Lendavi.

Poleti so na dvorišču centra Banffy, ki ga zavod upravlja, priredili koncerte Banffy Nights, s katerimi dajejo poudarek večinoma džezu in bluzu. Pozornost so posvetili tudi ljudskim pevcem, citrarjem, ki jim je zavod omogočal tudi nastope, med drugim gostovanja na Madžarskem, Slovaškem in v Vojvodini.

Po poletju so enkrat mesečno pripravljali gledališke predstave. Direktor zavoda Mihael Šooš upa, da bodo lahko kmalu predstavili tudi lastno produkcijo, sicer pa jim je uspelo privabiti umetnike iz Madžarske in Vojvodine. Tako so v Lendavo novembra pripeljali muzikal o Nikoli Tesli Neskončna energija.

Utrinek iz muzikala o Nikoli Tesli, ki je prejšnji mesec gostoval v Lendavi. Foto: Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava
Utrinek iz muzikala o Nikoli Tesli, ki je prejšnji mesec gostoval v Lendavi. Foto: Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava

Namesto v šolah so stik iskali na poletnih taborih
Zavod, ki je bil pred aktualnimi razmerami izjemno vpet tudi v sodelovanje z okoliškimi šolami, te dejavnosti zdaj izvaja v močno okrnjeni obliki. Od 9. marca 2020 namreč po Šooševih besedah niso mogli v šole. Pred tem so finančno podprli dejavnosti, ki so se navezovale na madžarsko kulturo, torej na poučevanje folklore, ljudskih pesmi in citer ter na lončarstvo in rokodelstvo. "Namesto tega smo izvedli poletne tabore, in sicer v nekoliko večjem številu kot v prejšnjih letih," je povedal Šooš.

Izpeljali so tudi nekatera tradicionalna tekmovanja. Pred kratkim so, denimo, izvedli virtualno tekmovanje v poznavanju madžarske zgodovine za srednješolce, na ravni šol so izpeljali tudi recitatorsko tekmovanje.

V prihodnjem letu nameravajo januarja organizirati tradicionalno podelitev nagrad na literarnem natečaju Sandorja Szanyogha. Marca bo namreč 80. obletnica njegovega rojstva, ob kateri načrtujejo tudi posebno prireditev.

Naslednje leto bo tudi tekmovanje, poimenovano po pesniku Sandorju Petöfiju. Knjige so šolam že dostavili in upajo, da bo lahko potekalo v živo. "Srčno upamo, da bomo septembra znova vstopili v šole in spet zagnali določene dejavnosti, saj se že danes pozna ta veliki izpad, da že dve leti nismo prisotni na šolah. Za nas je namreč zelo pomembno, da imamo z mladimi vseskozi določen stik," je poudaril Šooš.