Zbirko zgodb o različnih živalskih kulturah po svetu z naslovom Lisička sestrička je ustvarila z ilustratorjem Zvonkom Čohom, zbirko pesmi za otroke Čez potoček in naprej pa z ilustratorko Jelko Reichman.

Naslovnici obeh novih izdaj s podpisom Anje Štefan. Foto: Mladinska knjiga
Naslovnici obeh novih izdaj s podpisom Anje Štefan. Foto: Mladinska knjiga

Pogovor ob predstavitvi novih del Anje Štefan, prejemnice nagrade Prešernovega sklada leta 2022, je v uvodu razkril začetek njene ustvarjalne poti iz leta 1993 za reviji Ciciban in Cicido ter obsežen nabor knjig, ki jih je izdala v sodelovanju z različnimi ilustratorji.

"Za kar nekaj let so ljudske pravljice izginile iz Cicibana, zato sem jih počasi začela zanašati noter in se skupaj s takratno urednico Natašo Bucik učiti, kakšne vrste ubesedovanje bi bilo pravo, da bi otroci razumeli zgodbe, ki ne prihajajo iz najbolj vsakdanjega sveta, in bi jih z veseljem in zlahka brali, pripovedovali, da bi znova zaživele," je povedala pisateljica.

Po njenih besedah je lažje pisati zgodbe iz naše bližine in kultur, ker so nam sorodnejše kot tiste z oddaljenih celin. Zbirka zgodb Lisička sestrička za najmlajše bralce prinaša 75 živalskih ljudskih pravljic z vsega sveta. Pisateljica Štefan je zgodbe izbrala, prevedla ter tistim starejšim nadela svežo preobleko in ohranila čar ljudskih pravljic. Za živalske podobe v knjigi je poskrbel ilustrator Zvonko Čoh.

"Ni dveh svetov, ampak le en sam, v katerem moramo uveljavljati našo skupno človečnost, o kateri priča, pričajo in ki nam jo nalagajo pravljice," je v spremni besedi zbirke zgodb zapisal filozof Mladen Dolar.

Ena od pesmic iz knjige Čez potoček in naprej. Foto: Mladinska knjiga
Ena od pesmic iz knjige Čez potoček in naprej. Foto: Mladinska knjiga

Slikanica Čez potoček in naprej vsebuje poezijo o pestrosti sveta. Po besedah pisateljice je vsaka stran v knjigi in pesem na papirju čisto svoj svet. Kot je še povedala, so na začetku knjige pesmi jasne in preproste, medtem ko so v drugem delu malo zahtevnejše in bodo nagovorile tudi starejše.

"Kdor je velik, ta naj vzame majhnega na svoje rame. Le pojdimo, heja hej, čez potoček in naprej," je verz na zadnji strani knjige prebrala pripovedovalka.

O prvem nosorogu Jelke Reichman
Likovna urednica pri Mladinski knjigi Tanja Komadina je povedala, da ilustracije Jelke Reichman izžarevajo naklonjenost, dobrobit in sončen pogled na svet ter pojasnjujejo, da je tudi v najtežjih trenutkih neka svetloba.

Kot je povedala ilustratorka Jelka Reichman, se je zbirka začela z idejo urednika revij Ciciban in Cicido Žige Kosca o dveh ilustracijah za knjigi Anje Štefan, nastala pa je obsežna zbirka z najrazličnejšimi podobami. "Nosoroga sem risala prvič," je povedala Reichman, ki v petek praznuje 85 let. Dogodek je povezovala urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan.