Strip Fuč fuk francoskih avtoric Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive, ki v izvirniku nosi naslov Cul nul, je v slovenskem prevodu Izarja Lunačka jeseni izšel pri Zavodu Stripolis.

Strip je v francoskem izvirniku izšel leta 2012. Foto: Zavod Stripolis
Strip je v francoskem izvirniku izšel leta 2012. Foto: Zavod Stripolis

15. 12. ob 20. uri:
YouTube kanal Kina Šiška

100 zgodb, ki jih poganja spolna tematika
Strip je zasnovan na stoterici – večinoma resničnih – žgečkljivih kratkih zgodb, ki se vrtijo okoli spolnosti in se – praviloma – končajo slabo. Avtorici sta se tematike lotili na sproščen, hudomušen in iskreno realen način, strip pa sta v živo predstavili tudi na letošnjem festivalu Tinta.

Soustanoviteljica najvplivnejše neodvisne založbe v Franciji
Stripovska scenaristka Anne Baraou (1965) se vse življenje posveča pisanju dialogov, scenosledov in zgodbic. Kot scenaristka sodeluje z različnimi risarji in je v kolaboracijah izdala že številne knjige. V 90. letih preteklega stoletja je z Lewisom Trondheimom in somišljeniki ustanovila založbo L’Association, seveda namenjeno stripovskim izdajam. Založba je z eksperimentalnimi ustvarjalnimi igricami na glavo obrnila koncept stripa in postala najvplivnejša neodvisna francoska založba.

Subtilno humorne črno-bele risbe
Risarka Fanny Dalle-Rive (1976) je po študiju umetnostnih obrti postala hišna oblikovalka založbe L’Association. Njeno delo odlikuje elegantno stilizirana črno-bela risba neverjetne svežine in subtilnega humorja. Kmalu po pridružitvi založbi je začela z Anne Barou ustvarjati stripe, pred Fuč fukom sta leta 2009 ustvarili zbirko zgodb o življenjih žensk, naslovljeno Pol ducata punc (fr. Une demi-douzaine d’elles).

Strip Fuč fuk je glasovno interpretiral cvetober špikerjev Radia Študent v sestavi Nejc Bahor, Matija Drobne, Pia Nikolič in Špela Setničar, za zvočne efekte je poskrbel Luka Seliškar.