Več desetletij je Kubrick razmišljal o snemanju filma o Napoleonu, a projekta nikoli ni uresničil. Foto:
Več desetletij je Kubrick razmišljal o snemanju filma o Napoleonu, a projekta nikoli ni uresničil. Foto:
Jacques-Louis David, Napoleon na prelazu St. Bernard (1801) - Musée national du château de Malmaison - R.M.N.
Kubricka je navduševala Napoleonova inteligenca, občudoval je njegovo sposobnost za analitično razmišljanje in za vojaško strategijo. Foto: Musée national du château de Malmaison - R.M.N.

Kaj ga je tako navduševalo? Na eni strani je pri Napoleonu občudoval njegovo nadarjenost za vojaško strategijo in analitično razmišljanje ter njegovo karizmo, na drugi strani pa ga je navduševalo, da so bile pravzaprav Napoleonove emocije močnejše kot njegova inteligenca.

Christiane Harlan
2001: Vesoljska odiseja, Kubrick
Kubricka je navduševala sodobna tehnologija; v njegovi hiši so vedno morali biti najnovejši modeli računalnikov in verjel je, da bi tudi Napoleon, če bi živel v njegovem času, pri načrtovanju bitk uporabljal računalnike.

Razkošna knjiga Stanley Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made (Napoleon Stanleyja Kubricka: največji film, ki ni bil nikoli posnet) na 2.874 straneh, ki so lahko vaše za 500 evrov, predstavlja Kubrickovo dolgoletno ukvarjanje z Napoleonom. Knjiga založbe Taschen prinaša Kubrickove osnutke scenarija, zapiske, osebno korespondenco, skice za kostume in sceno ter drugo režiserjevo zapuščino, povezano z nikoli posnetim filmom o Napoleonu.
Nepotešeno navdušenje nad Napoleonom
Ob izidu knjige je spet postala 'zanimiva' tudi Kubrickova vdova Christiane Harlan, ki še vedno živi v veličastnem majhnem dvorcu v Harpendenu v Angliji, v katerega se je Kubrick - in to je tudi že del njegove fascinacije z državnikom iz 18. in 19. stoletja - zaljubil konec sedemdesetih in ga pozneje nikoli več ni hotel zapustiti. Kot po poročanju časopisa Die Welt pove Christiane, ki jo je Kubrick spoznal med snemanjem svojega filma Paths of Glory in katere brat Jan Harlan je bil leta 1975 izvršni producent pri vseh Kubrickovih projektih, je Stanleyja Kubricka Napoleonova oseba neverjetno fascinirala. "Kaj ga je tako navduševalo? Na eni strani je v Napoleonu občudoval njegovo nadarjenost za vojaško strategijo in analitično razmišljanje ter njegovo karizmo, na drugi strani pa ga je navduševalo, da so bile pravzaprav Napoleonove emocije močnejše kot njegova inteligenca."
Šahist, ki je vedno hitro opravil z računalnikom
Inteligenca, strateško razmišljanje in najnovejša tehnologija, ki je seveda osrednjo vlogo igrala tudi v Napoleonovi vojaški strategiji, so Kubricka od nekdaj navduševali. Jan Harlan se tako spominja, da je bil Kubrick skoraj 'nenormalno' dober šahist, ki je redno premagoval celo računalnik, katerega šahovsko spretnost je imenoval otročarija. Obenem je bil skoraj obseden z računalniki in v njegovem domu, ki je bil tudi njegov delovni studio, so vedno morali biti najnovejši računalniki. Christiane se spominja: "Stanley je imel doma računalnik, ko še nihče drug doma ni imel česa podobnega." Brat jo dopolni: "Za film Shining sem kupil 'mini-računalnik', ki je bil dva metra visok in je imel procesor z zmogljivostjo 16 megabitov."
Kubrick je verjel, da bi Napoleon v današnjem času boje načrtoval s pomočjo računalnika. In ko je še vedno razmišljal o snemanju filma o velikem državniku in vojskovodji, je preučeval tudi sodobno vojaško strategijo. Christiane se spominja vojne v Iraku: "Stanley je po televiziji nenehno spremljal, kako Američani vodijo prvo iraško vojno. Medtem ko sem bila sama zaradi vojne zelo slabe volje in sem govorila o nedolžnih žrtvah, je Stanley le sedel in gledal. Tri dni je popolnoma zatopljen v dogajanje sedel pred televizijskim zaslonom, preučeval je satelitske posnetke, ki jih je prikazoval CNN, in vojaške karte; nato se je 'zdramil in rekel, da se mu vse skupaj zdi strašno."
Hkratna očaranost in ogorčenost sta vodili Kubrickovo zanimanje za Napoleona, ki je bilo podobno zanimanju za karakter dr. Strangelova. To, da filma ni posnel, je bilo za Kubricka gotovo življenjsko razočaranje in lahko sklenemo, da je bil njegov film o Napoleonu tudi njegov Waterloo.
Spodaj si lahko ogledate še nekaj izsekov iz knjige Stanley Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made.

Kaj ga je tako navduševalo? Na eni strani je pri Napoleonu občudoval njegovo nadarjenost za vojaško strategijo in analitično razmišljanje ter njegovo karizmo, na drugi strani pa ga je navduševalo, da so bile pravzaprav Napoleonove emocije močnejše kot njegova inteligenca.

Christiane Harlan