Knjiga, ki predstavi lik vidre Lottie, je prva knjiga o medvedku Puju po letu 1928. Foto: Amaton
Knjiga, ki predstavi lik vidre Lottie, je prva knjiga o medvedku Puju po letu 1928. Foto: Amaton
Medvedek Pu - ilustracija Ernsta Sheparda
Medvedka Puja, kot ga poznamo danes, si je zamislil ilustrator Ernst Shepard.

Prva knjiga o medvedku Puju je izšla leta 1926 in že tedaj medvedek pisatelja Alana Alexandra Milneja in ilustratorja Ernsta Sheparda ni bil osamljen. Ob njem so se že tedaj pojavljali tiger, pujsek in osliček Sivček. Smrt izvirnega avtorja Pujevih dogodivščin junaka ni pokopala. Tako zdaj na prodajne police prihaja nova knjiga, ki uvaja omenjeni lik vidre, avtorsko pa jo podpisuje David Benedictus, romanopisec, ki je med drugim že napisal nekaj dramskih priredb Pujevih prigod.

Vidra, malenkostna glede olike in odlična v kriketu
Naslov nove knjige, ki bo v ZDA, Nemčiji in v Veliki Britaniji izšla 5. oktobra, ima naslov Return to the Hundred Acre Wood (Vrnitev v gozdič stotih akrov). V ilustracijah Marka Burgessa bomo tako prvič zagledali vidro Lottie, za kateri pravijo, da je živahen lik, ki bo v družbo starih prijateljev vnesel nekaj nemira, poleg tega pa je Lottie še zelo malenkostna glede vseh vprašanj olike in zelo dobro igra kriket. Pisatelj pa je po poročanju BBC-ja o Lottie dejal: "Vidra Lottie zares pooseblja Pujeve vrednote prijateljstva in njegov pustolovski duh, ki ga izraža Milnejevo delo. Prav zato je tudi odlična spremljevalka najbolj priljubljenega medveda." Knjiga Return to the Hundred Acre Wood, ki je prva knjiga o medvedku Puju po letu 1928, prinaša deset novih zgodb, za katere pričakujejo, da jih bodo v naslednjih letih prevedli v 50 jezikov.

Morda bo izidu nove knjige sledila tudi nov animirani film. Medvedka Puja je namreč med svoje like uvrstil tudi Disneyjev studio, ki je pravice za uporabo lika Puja pridobil leta 1961. Do danes so tako posneli tri celovečerne risane filme, Puja pa seveda lahko srečamo tudi v vseh Disneyjevih zabaviščnih parkih. Omenimo še, da se lik medvedka Puja prvič ni pojavil v knjigi, ampak je Milne o svojem kasnejšem 'zvezdniku' krajšo zgodbico najprej napisal za londonski časopis The Evening News, ki je pri Milneju naročil božično zgodbo.