Italijanski filmski ustvarjalci so napovedali, da bodo festival v Benetkah pospremili s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krizno stanje domačega filma. Foto: Reuters
Italijanski filmski ustvarjalci so napovedali, da bodo festival v Benetkah pospremili s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krizno stanje domačega filma. Foto: Reuters
Maria Grazia Cucinotta
Povezovanje slovesnega odprtja festivala so zaupali italijanski igralki Marii Grazii Cucinotti. Foto: Reuters
Baaria - La porta del vento
Po projekciji na beneškem festivalu prihaja italijanski film Baaria - La porta del vento v italijanske kinematografe 25. septembra.

Giuseppe Tornatore je posnel epsko zgodbo, ki se dogaja na Siciliji in se razteza od vzpona fašizma, prek druge svetovne vojne do časa po njenem koncu. Vendar velikopotezni projekt, s katerim začenjajo najstarejši filmski festival na svetu, po opozorilih italijanskih filmskih ustvarjalcev ne odseva tudi stanja filma v Italiji. 66. Mostro nameravajo pospremiti s protesti, s katerimi želijo opozoriti na krčenje državnih financ za domačo filmsko produkcijo.

Zvezdniška rdeča preproga
Sicer pa mediji napovedujejo, da bodo predvsem hollywoodski naslovi tisti, ki bodo pritegnili največ pozornosti na festivalu, ki bo v italijansko mesto privabljal do 12. septembra.
Omenja se Michaela Moora in njegov najnovejši projekt Capitalism: A Love Story, dokumentarec, ki analizira recesijo in napada gospodarski pohlep. Na rdeči preprogi Lida pričakujejo še Matta Damona, ki bo v Benetkah predstavljal film The Informant, pa tudi Nicolasa Cagea, Georgea Clooneyja, Oliverja Stona, Charlize Theron, Evo Mendes, Richarda Gera in Sylvestra Stallona.

Začetek Mostre, napoved festivala v Torontu
Nekateri filmski kritiki razumejo tako številčen seznam naslovov ameriške produkcije kot izbor, s katerim želi direktor festivala Marco Müller pritegniti več medijske pozornosti, saj je v zadnjih letih tekmovalnost s preostalimi festivali vse močnejša. Pozornost medijev namreč festivalu odtegne zlasti tisti v Torontu (10. do 19. september), s katerim se časovno prekrivata.

Nagrada Johnu Lasseterju
Poleg gospodarske krize je pozornost filmarjev, ki se letos predstavljajo v Benetkah, med drugim pritegnil klasični žanr grozljivk, ki ga bo zastopal George Romero s filmom Survival of the Dead. Animacija pa bo v središču podelitve nagrade za življenjsko delo, ki jo letos prejme John Lasseter, ustvarjalec filmov Svet igrač in Avtomobili.

Projekti sprehajalcev po rdeči preprogi
George Clooney
, ki je Benetkam že dobro poznan, letos skupaj z Ewanom McGregorjem nastopa v filmu The Men Who Stare at Goats režiserja Granta Heslova. Postapokaliptično vizijo sveta Cormaca McCarthyja prinaša film The Road, v katerem nastopata Viggo Mortensen in že omenjena Theronova. Cage nastopa v Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, priredbi filma Abela Ferrara iz leta 1992, ki jo je posnel Werner Herzog. Oliver Stone je pripravil dokumentarec South of the Border o venezuelskem predsedniku Hugu Chavezu, Todd Solondz pa tekmuje z Life During Wartime.

Med 23 filmi tekmovalnega programa kritiki izpostavljajo tudi egiptovski film The Traveler, v katerem nastopa Omar Sharif, med naslovi pa najdemo še izdelke iz Italije, Kitajske, Francije, Avstrije, Izraela, Japonske, Francije, Nemčije.

Cvitkovič v sekciji Corto Cortissimo
V Benetke se vrača tudi slovenski režiser Jan Cvitkovič, ki bo v okviru tekmovalne sekcije Corto Cortissimo 8. septembra predstavil svoj kratki film To je zemlja, brat moj, ki ga je sam opisal kot nekakšno potovanje v središče stvari.

V tekmovalnem programu 66. Mostre najdemo:

Fatih Akin: Soul Kitchen (Nemčija)

Giuseppe Capotondi: La Doppia Ora (Italija)

Pou-Soi Cheang: Yi Ngoi (Kitajska)

Patrice Chéreau: Persécution (Francija)

Francesca Comencini: Lo Spazio Bianco (Italija)

Claire Denis: White Material (Francija)

Jaco Van Dormael: Mr. Nobody (Francija)

Tom Ford: A Single Man (ZDA)

Jessica Hausner: Lourdes (Avstrija)

Werner Herzog: Bad Lieutenant: Port Of Call New Orleans (ZDA)

John Hillcoat: The Road (ZDA)

Vimukhti Jayasundara: Ahasin Wetei (Šri Lanka)

Ahmed Maher: El Mosafer (Egipt)

Samuel Maoz: Levanon (Izrael)

Michael Moore: Capitalism (ZDA)

Shirin Neshat: Zanan-E Bedun-E Mardan (Nemčija)

Michele Placido: Il Grande Sogno (Italija)

Jacques Rivette: 36 Vues Du Pic Saint Loup (Francija)

George Romero: Survival Of The Dead (ZDA)

Todd Solondz: Life During Wartime (ZDA)

Giuseppe Tornatore: Baarìa (Italija)

Shinya Tsukamoto: Tetsuo Bullet Man (Japonska)

Yonfan: Lei Wangzi (Kitajska)