Delo v Dublinu rojenega slikarja, ki je umrl leta 1992, star 82 let, bo na prodaj 1. marca na večerni dražbi, opisujejo pa ga kot eno zadnjih velikih umetnikovih del.

Tri študije za figure na dnu križa je Baconov triptih iz leta 1944. Foto: EPA
Tri študije za figure na dnu križa je Baconov triptih iz leta 1944. Foto: EPA

Kot piše spletni portal Art Daily, je to izjemna meditacija o minevanju časa in rapsodija o osamljenosti človeške eksistence. "Umetnik na treh monumentalnih platnih prepleta podobe iz zgodovine 20. stoletja s pronicljivim retrospektivnim pogledom na lastno življenje in umetnost," so zapisali.

Sedeča figura na levem platnu temelji na izrezku iz časopisa, ki prikazuje ameriškega predsednika Woodrowa Wilsona po pariški mirovni konferenci leta 1919. Desno platno je navdihnila fotografija kabineta Leona Trockega, posneta po njegovem umoru leta 1940. Na sredini pa je lik, ki spominja na Baconovega takratnega partnerja Johna Edwardsa, njegova poza pa na upodobitev umetnikovega ljubimca Georgea Dyerja na triptihu Avgust iz leta 1972.

Triptih 1986-7 je bil v času umetnikovega življenja pogosto razstavljen, nazadnje ga je bilo mogoče videti na razstavi v Centru Georges Pompidou (2019–20).

"Francis Bacon je nedvomno eden največjih slikarjev 20. stoletja. Ujel je vse, kar pomeni biti človek; ni se bal povzdigniti vznesene ljubezni ali v ospredje postaviti globoke tesnobe žalosti. Njegova sposobnost izražanja čustev je odlično zajeta v tej mojstrovini," je dejala Katharine Arnold iz dražbene hiše Christie's Evropa.

Francis Bacon, Tri študije križanja, 1962. Olje na platnu. Foto: EPA
Francis Bacon, Tri študije križanja, 1962. Olje na platnu. Foto: EPA

Delo, ki je bilo leta 1987 razstavljeno v New Yorku v galeriji Marlborough, hiša Christie's od 10. do 15. februarja razstavlja v Rockefellerjevem centru.

Milijoni za Baconove triptihe in papeže
Bacon (1909–1992) naj bi nekemu prijatelju pred smrtjo dejal, da njegove slike ne bodo imele visoke vrednosti v prihodnosti in da bo gotovo pozabljen. Zgodilo se je ravno nasprotno, njegova ekspresionistično-nadrealistična dela na dražbah dosegajo najvišje cene. Danes spada med najpomembnejše umetnike 20. stoletja, njegova dela pa dosegajo visoke cene. Danes je na dražbah največ povpraševanja po triptihih večjih dimenzij in upodobitvah papežev, tudi portreti se dobro prodajajo.

Leta 1989 je dražbena hiša Sotheby's enega njegovih triptihov prodala za šest milijonov dolarjev, ki so Bacona uvrstili med najdražje prodajane živeče umetnike. Leta 2008 je ikonični Triptih iz leta 1976 ista dražbena hiša prodala za 55,5 milijonov evrov. Novembra 2013 pa so njegov triptih Tri študije Luciana Freuda v New Yorku prodali za rekordnih 142,4 milijona dolarjev.