Direktor Vojko Stopar med možnostmi za prihodnost studiev vidi možnost izobraževalnih dejavnosti ali poletnih šol. Foto: BoBo
Direktor Vojko Stopar med možnostmi za prihodnost studiev vidi možnost izobraževalnih dejavnosti ali poletnih šol. Foto: BoBo

Ponedeljkov obisk ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar v Piranu je bil namenjen tudi ogledu nekdanjih filmskih studiev v Fornačah. Nekoč je bila v zgradbi tovarna stekla in mila Salvetti, ena prvih, ki je po vojni dajala delo. Pozneje so v njej uredili filmski studio za takrat naraščajoče potrebe soprodukcijih snemanj. Že nekaj let je opustela, doletela pa naj bi jo prodaja. Direktor Vibe filma Vojko Stopar nam je potrdil, da je prodaja ustavljena, da so veseli zanimanja za preureditev, ki ga izkazujeta država in občina.

"Govorili smo o tem, da bi bilo verjetno mogoče v teh prostorih organizirati avdiovizualne izobraževalne delavnice, poletne šole, da bi lahko bili to tudi razstaviščni prostori in tudi zametek slovenskega filmskega muzeja," pravi Stopar. Pogovori se bodo nadaljevali, še pravi, treba pa bo pripraviti projekt, s katerim bi kandidirali za evropska sredstva. Smiselno bi bilo, da je nosilec občina, še pravi Stopar.

Tudi na zavodu za varstvo kulturne dediščine, kjer so ob prodaji predpisali pogoje, pozdravljajo odločitev. "To je kulturna dediščina, žal še ni bila razglašena za kulturni spomenik lokalnega značaja, vendar bi upravičeno lahko imela ta status, verjetno se bo to zgodilo v prihodnje," o statusu pravi Mojca Kovač.

Za zdaj je določeno, da se ohranja dejavnost oz. vsebina, povezana s filmom, ki bi bila brez dvoma tudi turistično zanimiva. To je pokazala tudi razstava Piran v filmu, ki se prav te dni končuje v mestni galeriji.