Festival mladih kultur Kunigunda je največji projekt Mladinskega centra Velenje, ki ga ta organizira v sodelovanju z domačini. Kunigunda je medij za predstavitev nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturno-umetniških praks.

Organizatorska ekipa je slogan srcalo družbe izbrala "z namenom, da obiskovalce postavi pred ogledalo, z vprašanjem, kdo kot posameznik in družba smo". Z željo o predstavitvi širše slike Kunigunda nagovarja soljudi, naj stopimo korak nazaj in trenutna globalna trenja pogledamo z distance, in opozarja na pomen dialoga ter iskanja rešitev za skupno dobro, so zapisali organizatorji.

Letošnji program je večinoma posvečen domačim ustvarjalcem, ki so bili v časih, ko je kultura najbolj trpela, pozabljeni. Od preteklega tedna je že na ogled razstava Kdo bi nas razumel, majkemi?, danes pa odpirajo razstavo Maje Pučko z naslovom Eterično poletje. Prvi dan bodo sklenili s koncertnim dogodkom, na katerem se bodo predstavili Doša & sredinci, Eyeceeou in duo UM & KUNA, ki bosta improvizirala pesmi za poslušalce.

V naslednjih dneh bodo koncertirali skupina Alo!Stari, Lim Smrad in Žila, trio CENER, skupini Koromač in Bakalina Velika, tria JU T in 3TONE, skupine Kaoz, Marax, Carnifliate, Something Small, Snogg, SBO in Tetameta ter didžejka Rak3ta. Zadnji trije bodo s koncertom sklenili festivalsko dogajanje.

Društvo urbanih športov Velenje – DUŠA bo pripravilo že šesti tradicionalni Tito skejt session na Titovki, Ana Ščuka in Timotej Rosc s Cesarjevimi novimi oblačili ciljata na razkrivanje telesa z idejo golote, ki ni stigmatizirana in opredeljena kot tabu, Marin Ivanović – Stoka pa bo v predstavi Stara šola kreka prikazal najtemnejše trenutke narkomana.

Na 24. Kunigundi se bo skupaj s predfestivalskim dogajanjem zvrstilo 17 dogodkov.