Začel ga je umetnik Enej Gala, ki ponuja vpogled v nerazložljive fenomene in nepojasnjena doživetja. Razstava njegovih del je na ogled do 6. maja.

Gala se v Kinu Šiška predstavlja z razstavo Skozi šivankino uho, ki raziskovalne prakse združuje v prostorsko postavitev in dokumentarec o stigmatizaciji nerazložljivih ali neubesedljivih fenomenov, ki nas spremljajo skozi zgodovino, folkloro in vsakdanje dojemanje sodobnosti. Projekt je nastal na osnovi lutkovno-likovnih delavnic v sodelovanju z Domom upokojencev, Varstveno delovnim centrom in kolektivom – TNK – iz Nove Gorice, ki so potekale med lanskim poletjem, piše na spletni strani Kina Šiška.

Leta 1990 rojeni Enej Gala živi in ustvarja v Londonu, Benetkah in Novi Gorici. Diplomiral in magistriral je iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Med študijem je obiskoval tudi akademijo Willem De Kooning v Rotterdamu. Trenutno je del podiplomskega programa Royal Academy Schools 2019–2023 v Londonu.

Kuratorka Ajda Ana Kocutar pravi, da letošnji kuratorski cikel sestavljajo tri razstave, poleg tokratne še razstava maja in septembra. Naslednja razstava v ciklu bo na ogled 9. maja, ko bo razstavljala Sangara Perhaj.

Kot je še pojasnila sogovornica, se je kuratorski cikel v Kinu Šiška začel v obliki samostojnih razstav, ki so med letoma 2013 in 2015 potekale v sklopu programa Kiosk. Takrat so bile na ogled v spodnjem preddverju Kina Šiška. Leta 2016 se razstavni cikel preseli v zgornje preddverje v galerijo Kamera. Od takrat je tam razstave pripravljalo že osem kuratork in kuratorjev, ki so cikel snovali samostojno ali v tandemih, razstavljalo pa je primerno lepo število domačih in tujih umetnic ter umetnikov.

Cikel je del programa Kina Šiška, ki je osredotočen na vizualno umetnost. Do njegove vzpostavitve je prišlo v želji odpiranja prostorov Kina Šiška vizualni umetnosti, predvsem mlajšim ustvarjalkam in ustvarjalcem, ob tem pa tudi mlajšim, šele uveljavljajočim se kuratorkam in kuratorjem. S selitvijo cikla v Kamero so razstave dobile novo dimenzijo in postale stalnica programa.