Dosedanji nasad vrtnic so v sodelovanju s strokovnimi društvi držav članic dopolnili s sortami vrtnic, ki so nastale v državah Unije.

"Razstava vrtnic postavlja v ospredje pomen povezovalne vloge vrtne kulture in njenih korenin, ki segajo globoko v skupno zgodovino držav članic EU-ja. Naklonjenost do vrtnic povezuje vse članice EU-ja, od skandinavskih držav do južnosredozemskim otokov," so zapisali organizatorji.

V Arboretumu Volčji Potok so z državnimi zastavicami označili po eno ali dve sorti vrtnic, ki so v izbrani državi nastale ali imajo v njej dolgo tradicijo uporabe. Vrtnice so opremljene tudi s QR-kodami, ki obiskovalcem omogočajo vpogled v podrobnejše opise predstavljenih vrtnic ‒ sorta, država, posebnosti gojenja in žlahtnjenja ‒ v slovenskem in angleškem jeziku.

Poleg tega obiskovalce v svet vrtnic popelje tudi zgibanka o razstavi, ki je prav tako natisnjena v slovenskem in angleškem jeziku. Večina označenih gredic je v zgornjem rozariju in na kongresnem griču, nekaj jih je med papeškimi vrtnicami in nekaj v spodnjem rozariju.

Razstava je na ogled do 31. oktobra.