Gre za poskus neverbalnega odgovora na vprašanje, kaj za vsakega od nas pomeni ljubezen, ki si ga je na podlagi otroške igre trganja cvetnih lističev zamislila za slikarje in ilustratorje.

Za slovenski del razstave je poskrbela kuratorka Maša P. Žmitek, na njej pa bodo sodelovali mladi slovenski ilustratorji Alin Kostiov, Ana Maraž, Ana Vičič, Ema Kobal, Eva Mlinar, Eva Rauch, Klara Jager, Liana Saje Wang, Luka Seme, Maja Poljanc, Manca Krošelj, Maruša Račič, Nuša Jurjevič, Tereza Prepadnik in Zala Kalan.

Vsak od umetnikov se je naloge lotil na svojstven, individualen način in v dveh medsebojno povezanih ilustracijah razkril ne le svoj likovni rokopis, temveč tudi intimno razlago trenutka, razpetega med dve nasprotni stanji – ljubi in ne ljubi, so sporočili iz MKC-ja Maribor, ki pripravlja razstavo. Dodali so, da odgovori na postavljeno vprašanje presenečajo s svežino in izvirnostjo.

Rezultati eksperimenta oziroma umetniške ilustracije so bili namreč doslej po njihovem mnenju odlični, kar dokazuje hitra rast projekta, ki je zaradi truda avtorice prestopil hrvaške okvire in postal mednarodni. Pridružili so se mu slikarji iz številnih držav, zdaj tudi iz Slovenije, projekt pa se širi naprej.

Razstava je bila doslej na ogled v Zagrebu, Sarajevu, Carigradu, Berlinu, na Dunaju, v Pafosu, Skopju, Københavnu in Dubaju ter zajema več kot 70 del umetnikov iz različnih držav. Pred galerijo Media Nox jo bo 9. julija ob 19. uri odprl hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić, ogledati si jo bo mogoče do 30. avgusta.