V eni najmlajših slovenskih turističnih destinacij, ki so jo poimenovali Visit Ravno polje in povezuje občine Kidričevo, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače - Fram in Hajdina, zadnja leta opažajo povečano zanimanje, zato so se prvič odločili odpreti svoja vrata za naključne dnevne obiskovalce.

Družina Gril v etnološki zbirki predstavlja eksponate, ki jih je leta zbiral Zvonko Gril. Danes je v zbirki na ogled več kot 4500 različnih eksponatov od začetka 18. stoletja, večji del pa predstavljajo etnološki eksponati, med drugim tudi tehnični del in bogata zbirka knjig.

Zbirko upravlja že tretja generacija družine Gril, po zbirki pa bo obiskovalce prek zanimivih zgodb popeljala Nevenka Gril Hameršak. Ob tem bodo obiskovalci z vodičem raziskovali tudi notranjost gradu Rače.

Kot je ob tem povedala koordinatorica turistične destinacije Sonja Breznik, njihova prepoznavnost raste, temu primerno pa raste tudi število obiskovalcev, ki k njim prihajajo tako na enodnevne izlete, kot tudi turistov, ki se pri njih ustavijo za več dni. Ponudba je zelo bogata in sodobnim turistom omogoča drugačna doživetja.

Grad Rače je primer ravninskega otoškega ali vodnega gradu – dvorca, dodatno zavarovanega z visokim okopom. Zgodovina stavbe sega v prvo polovico 16. stoletja, ko so pozidali dvorec s štirimi trakti z gotsko-renesančnimi portali.

V notranjščini dvorca je poleg kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, najzanimivejša Bela dvorana, ki zdaj služi kot poročna dvorana, zaradi svoje akustičnosti pa je primerna tudi za izvajanje koncertov.

V gradu so sicer tudi prostori občinske uprave, krajevnega urada, kinodvorana, zasebna etnološka zbirka, slikarski atelje in v manjšem delu tudi zasebna stanovanja. Podoba gradu se je skozi čas spreminjala, tako z menjavo lastnikov kot s prodorom različnih umetniških slogov.

Listina, v kateri se omenja prvi lastnik gradu, Gregor Regal iz Rač, je bila izdana 26. aprila 1534. Sledili so še številni lastniki, kot zadnji Vincenc Bachler, član rodbine Bachler, ki je posestvo in grad na dražbi prodal.