Razstava sodobne umetnosti Hiša na hribu

Predstavljena so dela povabljenih umetnic Anje Kranjc, Natalije R. Črnčec in Nine Šardi. Vse tri oblikujejo doživljajske prostorske postavitve, ki običajne prostore zgodovinskih stavb spremenijo v prostore kontemplacije.

Anja Kranjc se skozi slikarske in kiparske intervencije ukvarja s človeško figuro kot nosilcem različnih psiholoških stanj in občutenj, ki gledalca opominjajo na krhkost in minljivost človeške eksistence. Natalija R. Črnčec in Nina Šardi pa s prostorsko materialno-svetlobno postavitvijo ustvarjata možnost intimnega doživetja preobrazbe, neulovljivosti, neskončnosti, piše na spletni strani organizatorjev iz Zavoda CCC.

V okolici bodo svoja dela razstavili še trije umetniki – Louise Winter, Maruša Štibelj in Boštjan Jurečič –, ki so ustvarjali v umetniški rezidenci. Hiša na hribu umetniške rezidence izvaja na začetku poletja, gosti pa jih domačija Pr' Lenart na Belem nad Medvodami.

Domačija kot prostor kulturne stavbne dediščine odpira vrata sodobnemu kulturnemu in umetniškemu dogajanju ter gosti umetnike. Nekatera dela rezidenčnih umetnikov Hiše na hribu ostanejo na domačiji kot del zunanje ambientalne postavitve, nekatera pa so za tekoče leto umeščena v Galerijo odprtih vrat pri domačiji.

Ob tem bodo odprli še posebno razstavo v okviru partnerskega projekta z Urbanističnim inštitutom RS, na kateri bodo na ogled skupnostni prti, ki so nastali na delavnicah v projektu Smoties.