Predstava v Bergerjevi režiji, premierno prikazana maja v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici, bo nocoj na ogled v Dalmaciji, ki jo je Kocbek večkrat obiskal.

Kot so zapisali v novomeškem APT-ju, se Kocbek, ki je del mladosti preživel s Pinom Mlakarjem na konceptualnih aktivističnih taborih na otokih, na Hvaru in Mljetu, med drugo vojno pa še s Titom na Visu, torej vrača v Dalmacijo, na prizorišče nekdanje slavne mednarodne korčulske letne šole (revije Praxis). Predstavo je v goste povabil Center za kulturo Korčula, uprizoritev pa bo izvedena v starem mestnem jedru Korčule.

Kot je ob premieri dejal Berger, ga kot režiserja zanima "odnos zaveze do partizanstva in zvestobe do partizanstva do konca in prek roba in tudi odnos do izdajalcev. Do izdajalcev v vsakdanjem življenju, do političnega izdajalstva, kolaboracije in podobno."

V predstavi nastopajo Borut Doljšak, Peter Harl, Anuša Kodelja v alternaciji z Barbaro Ribnikar, Matija Rupel, Mario Dragojević, Vitorija Zdovc, Timotej Novaković, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar in Gal Žižek.

Gre za koprodukcijo Anton Podbevšek Teatra in SNG-ja Nova Gorica ter za sodelovanje z ljubljanskim Cankarjevim domom in omenjeno kostanjeviško galerijo, so še zapisali v Anton Podbevšek Teatru.

Tokrat bodo že petič zapored gostovali na Korčuli. Predstava In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek pa je gostovala tudi na 69. Ljubljana Festivalu.