Letošnja že 25. izvedba poletnega dogodka bo postregla z nastopi glasbenikov, igralcev in drugih umetnikov, program pa bodo v soboto odprli z 22. Kantfestom, na katerem bodo nastopili Bojan Sedmak, Peter Andrej in Adi Smolar.

Festival kantavtorstva, ki bo potekal na trgu pred občino, v Rušah poteka že vse od leta 2003, letošnji pa se vrača h koreninam, izvirni glasbi in besedilu. Sedmak, Andrej in Smolar so namreč že pred 35 leti na povabilo Janija Kovačiča prvič nastopili skupaj v Cankarjevem domu, četverica pa je neločljivo povezana s Kantfestom, saj so bili med njegovimi prvimi snovalci.

Nedeljski drugi festivalski večer bo prav tako v središču mesta namenjen Sokijevi šoli bobnanja, koncertu učencev šole bobnanja Marka Soršaka - Sokija, ko organizatorji obljubljajo večer, poln ritmov, energije in navdiha.

Vse dni festivala bo pred Lamprehtovo domačijo v središču Ruš potekala rocktržnica, ob spominih in nostalgiji glasbe z vinilk, do torka se bodo na osrednjem trgu brale Pohorske pravljice, od srede pa bo Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca tam gostil cono"chill out", med drugim s šolo harmonike, nastopi stand-up komikov, predstavami za otroke in glasbenimi dogodki.

Še bolj bogato dogajanje v osrčju zelenega gozda na osrednjem odru v naravnem amfiteatru, kjer se bodo tudi letos zvrstila zveneča imena iz Slovenije in tujine, pa se začenja v sredo, najprej s premiero komedije domačina Matjaža Javšnika in Sandre Debelak Visoka napetost.

V četrtek bo v letnem gledališču na sporedu gledališka predstava Toneta Partljiča Pesnikova žena prihaja v izvedbi Kulturnega društva Pekre-Limbuš, v petek glasbeni koncert skupine Flirrt, eden od vrhuncev pa bo sobotni koncert hrvaške popzvezdnice Severine. Pri tem velja omeniti, da bo isti dan na trgu pred občino izvedena tudi monodrama Gajaš, arestant Vlada Novaka, znanega zaljubljenca v Severino iz filma Petelinji zajtrk, za katerega je hrvaška pevka posnela pesem Gardelin, ki jo je spisal Saša Lošić.

Letni oder Ruše se bo letos zaključil prihodnjo nedeljo z dalmatinskim večerom, saj bo v letnem gledališču Pod goroj nastopila klapa Cambi, še pred tem pa se bo na trgu z dalmatinskimi ritmi predstavil tudi Obrtniški moški pevski zbor Pavza iz Selnice ob Dravi.

Letni oder Pod goroj je eno najbolj idiličnih festivalskih prizorišč, ki različne predstave gosti že skoraj stoletje. Prvič so v kamnitem amfiteatru, ki so ga leta 1932 s prostovoljnim delom zgradili domačini, uprizorili ob odprtju, in sicer Finžgarjevo ljudsko igro Divji lovec F. S. Finžgarja, nato pa so vsako leto tja privabljali tudi po več tisoč obiskovalcev. Najbolj obiskani sta bili predstavi Miklova Zala leta 1938 in Matija Gubec leta 1940, ki sta v Ruše privabili po več kot 6000 ljudi.