Z odprtim pozivom je bilo izbranih 40 udeležencev, podiplomskih študentov in drugih, ki se poklicno ukvarjajo z umetnostjo. Prihajajo iz več evropskih držav, Turčije, Indonezije, Palestine, Kanade in ZDA. Na seminarjih bodo v obliki delavnic, predavanj, performansov, vodenih ogledov in diskusij obravnavali interpretacijo in prezentacijo izbranih tem.

Letošnja poletna šola, tretja mednarodna poletna šola, ki jo Moderna galerija organizira v okviru konfederacije Internacionala, bo podobno kot poletna šola leta 2019 posvečena temam, povezanim z Vzhodno Evropo, s posebnim poudarkom na razširjenem pojmovanju in razumevanju Vzhoda, njegove umetnosti, umetnikov, umetniških kolektivov ter družbenih in političnih kontekstov, ki so definirali geopolitično-družbeno-kulturne vsebine Vzhoda v zadnjem desetletju, so sporočili iz Moderne galerije.

Predavatelji letošnje poletne šole so Ana Adamović, Zdenka Badovinac, David Crowley, Hana Ćurak, Sanja Horvatinčić, Urška Jurman, Mateja Kurir, Polonca Lovšin, Bojana Kunst in Ivana Müller, Krater kolektiv v sestavi Gaja Mežnarić Osole, Danica Sretenović in Tevž Logar, Kumjana Novakova, Tanja Petrović, Bojana Piškur, Martin Pogačar, Dubravka Sekulić, Mabel Tapia, Mila Turajlić in Ala Younis.

Prva poletna šola Moderne galerije z naslovom Konstrukcije utopije je bila leta 2018, druga z naslovom Veliki premik: devetdeseta leta. Avantgarde v Vzhodni Evropi in njihova dediščina pa leta 2019.