Marko Jakše je z vsakim od omenjenih slikarjev ustvaril serijo slik, ki bodo tokrat prvič predstavljene kot celota, kot epilog sodelovanja z drugimi tremi umetniki. Kot poudarjajo v ptujski galeriji, je takšno sodelovanje eksperiment, komunikacija, odnos in izjemna izkušnja.

Med drugim bo na ogled nekaj del, razstavljenih na skupni razstavi Jakšeta in Mitje Ficka Z neba v nebo, ki je bila odprta nedavno v Mestni galeriji Ljubljana. Umetnika, ki sta se oba izobraževala pri slikarki Metki Krašovec, sta pri omenjenem projektu oz. pri seriji slik pretežno večjih formatov in del na papirju združila svoji ustvarjalni energiji in skupaj sprostila vse tiste sile, ki so ju najprej razdivjale v likovnem smislu ustvarjalnosti in nato povezale v prepletene barvno vsebinske zgodbe, so zapisali v ljubljanski galeriji.

Jakše in Iva Tratnik, kot so pojasnili v ptujski galeriji, sodelujeta že vse od leta 2009, med drugim sta se leta 2011 predstavila s skupno razstavo Bojni ples na zbombardirani luni v mariborski Kibeli, medtem ko so sodelovanje med Jakšetom in Šumonjo v ptujski galeriji označili za najkrajše, med drugim sta sodelovala leta 2018 pri razstavnem projektu One Dollar Bill.

Jakše, v Ljubljani rojeni akademski slikar, je izjemno zanimiv in samosvoj umetnik v slovenskem prostoru, ki je Slovenijo predstavljal na zadnjem Beneškem bienalu. Leta 1987 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pod mentorstvom Metke Krašovec, leta 2015 pa je prejel nagrado Prešernovega sklada.