Platforma LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, povezuje 27 arhitekturnih organizacij z uveljavljajočimi se talenti na področju arhitekture. Na prvi konferenci LINA bodo vabljeni govorci in štipendisti LINA skupaj s 27 člani mreže LINA, priznanimi organizacijami z vseh koncev EU-ja ter onkraj njenih meja, razmišljali, kako bo arhitektura soustvarjala prihodnost planeta.

Ker gradnja v tolikšni meri prispeva k okoljski krizi, mora arhitektura ozavestiti svoj vpliv na upravljanje prostora in vzpostaviti racionalna ravnovesja pri uporabi in upravljanju resursov. Kot piše v sporočilu za javnost, bodo osrednja predavanja v ospredje postavila izzive, s katerimi se trenutno spoprijemata arhitektura in okolje.

Sopredsednik mednarodne komisije za vire okoljskega programa Združenih narodov Janez Potočnik bo konferenco odprl s predavanjem o pomenu upravljanja naravnih virov. Strateginja in urbanistka, ki raziskuje presečišče mest, družbe in ekologije, Sarah Ichioka bo govorila o regenerativnem oblikovanju in razvoju. Milica Topalović, ki poučuje na ETH v Zürichu, Florian Hertweck z Univerze v Luksemburgu ter Markus Krieger, urednik pri ARCH+, pa bodo predstavili svoj raziskovalni projekt o vlogi oblikovanja kot orodju za popravljanje družbene in okoljske škode, ter kot alternativi materialnim in družbenim krizam kapitalizma.

Na presečišču vseh omenjenih tem so tudi projekti, ideje in prakse, s katerimi so se štipendisti LINA udeležili letošnjega odprtega poziva. Milica Topalović bo na konferenci predstavila analizo in komentar prijavljenih projektov v eseju O stanju v arhitekturi, ki mu bo sledila diskusija s Hertweckom in klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj.

Petek bo v znamenju sodelovanja med člani mreže LINA in štipendisti. Ti bodo predstavili svoje projekte v sklopu petih tematskih panelov, ki bodo tematizirali ponovno uporabo bivališč, preosmišljanje krajine, uokvirjanje poprej nevidnega, spreminjanje urbanega in premikanje meja. Med izbranimi projekti so tudi trije iz Slovenije.

Projekti, ki bodo predstavljeni na konferenci, so bili izbrani med 191 prispelimi prijavami iz 34 držav z vseh koncev Evrope in onkraj njenih meja. Izbrani petindvajseterici želi LINA nuditi dostop do širše javnosti, jim pomagati pri razvijanju znanj in kompetenc, jim ponuditi mentorstva in rezidence, omogočiti razstave ali objavo besedil. Štipendisti se bodo pridružili arhitekturnemu programu LINA, ki ga izvajajo člani mreže med novembrom letos in majem prihodnje leto v 22 državah.

Spremljevalni program v poznopopoldanskih oz. večernih urah prinaša mednarodni arhitekturni posvet ob 150-letnici Plečnikovega rojstva. Sodelovali bodo arhitekturni kritik, kurator, publicist ter direktor muzeja SAM v Baslu Andreas Ruby, soustanovitelj prakse Sergison Bates Jonathan Sergison, redni profesor teorije arhitekture na ETH Zürich Akos Moravanszky ter Kengo Kuma, profesor na tokijski univerzi in arhitekt, avtor novega Japonskega nacionalnega stadiona, zgrajenega v času olimpijskih iger; zadnji se bo na predavanju osredotočil na Plečnikov stadion.